Terje Isungsets isfestival på Geilo arrangeres fredag 13. og lørdag 14. januar. Det er første utgave av Ice Festival, og den tar utgangspunkt i Isungsets utforskertrang angående ismateriens klanglige potensiale. Perkusjonisten Isungset lanserer også selskapet All-Ice Records med slippet av albumet “Igloo”.

Terje Isungset (Foto: Bård Løken)

Festivalområdet er to igloer ved Kikutstua på Geilo. Dit har han invitert iskunstnere såvel som barnekor, fotokunstnere og et aldri så lite forskningsrelatert prosjekt. Det dreier seg rett og slett om belgiske Peter Paelnicks presentasjon av en is-didgeridoo. I tillegg har USA-amerikaneren og iskunstneren Bill Covitz laget en is-marimba som han skal presentere, hans landsmann Arthur Lipner åpner festivalen fredag kl. 1800, også det på is-marimba.

Isungset har tidligere gjort instrumenter av så utradisjonelle materialer som tre, skifer, og annet relatert materiale. Han er opptatt av klangpotensialet i naturens egne materialer, og har altså nå konsentrert interessen til is. Isungsets album “Iceman Is” ble spilt inn på ishotellet i Jukkasjärvi i Sverige i 2000, og fortsatte med Frozen Waterfall på Lillehammer.

Albumet “Igloo” kan ses på som en forlengelse av” Iceman Is”, og den er spilt inn med Sidsel Endresen på vokal. Endresen er også med på festivalen og synger med Isungset på lørdag. Fredag skal Unni Løvlid synge sammen med barn fra Leveld Skole og Isungset. Han skal også holde fullmånekonsert ved midnatt lørdag. Hans materiale er hele tiden is, og han jobber hele tiden med å skape diverse instrumenter som kan fungere som horn, men spesielt perkussive instrumenter.

Festivalen forsterkes ytterligere visuelt sett gjennom franskmannen Eric Mutels fotgrafier transponert i is, som vises begge dager. I tillegg kommer en fotoutstilling på Kikutkroa med is-bilder av Terje Bjørnsen og Anders Melhus. På lørdag presenterer Mona Bjørnsen sine is-smykker.

Fullt program, billetter og annen relevant informasjon finnes på festivalens hjemmeside.

Publisert:

Del: