I tredje del av Ballades forhåndsomtaler av Ultimafestivalens installasjoner er turen kommet til Arne Nordheims “Dråpen” på Nye Bekkelaget renseanlegg. Sjelden har vel en lydinstallasjon vært så nært knyttet opp til Osloborgernes avtredelsesvaner. Oslos befolkning er med på å påvirke lydene i installasjonen når de trekker ned i toalettene sine, og lydene vil forandre seg kontinuerlig fra dag til dag i et uendelig mønster. “Dråpen” kan oppleves på mandag den 06.oktober klokken 17:30 og 18:00.

Toalett

Av Hild Borchgrevink

Der installasjonen i Nydalen griper inn i et offentlig rom, står Arne Nordheims lydinstallasjon Dråpen i et rom som svært få kommer inn i til daglig.

Nye Bekkelaget renseanlegg er et av rommene som byen er fullstendig avhengig av, men som de fleste ikke aner hvor befinner seg eller hvordan ser ut. Lydinstallasjon ble valgt som kunstnerisk utsmykning til dette rå, enorme lokalet fullt av valser, pumper, rør, ledninger, bassenger, filtre, gitre og lys dypt inne i fjellsiden av Ekeberg i Oslo da renseanlegget ble bygget om og innviet i 2001.

Arne Nordheims installasjon består av 21 høyttalere og 2500 meter kabling som leder til kontrollrommet.

Der befinner forsterkere, distribusjonsenheter og datamaskinen som fordeler klangmaterialet og sekvensene seg. Klangene beveger seg fra høyttaler til høyttaler i planlagte mønstre, men blander seg også med lyden fra anleggets egen mekanikk og prosessene som forandrer kloakk til rent vann.

Oslos befolkning er dermed med på å påvirke lydene i installasjonen når de trekker ned i toalettene sine, og lydene vil forandre seg kontinuerlig fra dag til dag i et uendelig mønster.

– Ved å etablere en bank med mange forskjellige kontoer for klanglig kvalitet, kan disse utløses og blandes av styresignaler fra renseprosessen, for eksempel av resultater fra den kjemiske analysen, som jeg forstår vil pågå kontinuerlig, sier komponisten.

“Dråpen” av Nordheim kan oppleves på mandag 6. oktober. Robert Støckert har vært ansvarlig for prosjektering, montering og tekniske løsninger, mens Øyvind Brantsegg har tatt seg av lydbehandlingen og programmeringen av distribusjonsmønstre. Installasjonen er produsert av Ultima i samarbeid med Bekkelaget Vann AS. Billetter koster kr. 50. Det er begrenset antall plasser, så det er obligatorisk påmelding til Ultimas billettkontor innen søndag 5. oktober.

Publisert:

Del: