by:Larm har tatt sin avgjørelse i saken rundt elektropunkerne i Fitts For Fight. Etter en vurdering av en nylig avholdt konsert på John Dee er de nå strøket fra festivalprogrammet. Ironisk nok gikk plassen til en artist bandet ”lånte” musikk fra.

Fitts For Fight (TouScene)

Av Bjørn Hammershaug

Ballade har fulgt saken rundt sørlandsduoen Fitts For Fight siden det ble kjent at de benyttet andres låtmateriale uten å gi kreditt for dette. Musikken de hevdet var sin egen viste seg å være hentet fra nettverket Micromusic – som reagerte kraftig da de oppdaget dette.

I desember uttalte by:Larm-ledelsen at de ville gi bandet en mulighet til å forsvare plassen på landets største bransjefestival, ved å se bandet presentere egenprodusert live-materiale av tilfredsstillende kvalitet. Det skulle skje på oppvarmingsjobben for Rockettothesky på John Dee den 12. januar.

Ikke modne nok

Resultatet av den vurderingen går nå på bekostning av bandets deltagelse. Vi spurte programansvarlig Runar Eggesvik hvordan de kom til denne beslutningen:

— Musikalsk sett var de ikke helt modne, innrømmer Eggesvik.

— Vi ville se dem live ut fra det som hadde skjedd, på en konsert der de presenterte nye låter. Ut fra en helhetsvurdering fant vi ut at dette var et band som kunne få lov til å modnes. De er fremdeles såpass unge at de vil ha flere muligheter i tiden fremover.

Deres synes ikke bandet holdt mål?

— Vi vurderer band ut fra innsendt demo, liverykte eller originalitet. I dette tilfellet var det demoen som var problemet. Det er fremdeles deler av deres kunst som er spennende, og genremessig representerer duoen noe ganske spesielt. Men med så mange påmeldte vurderte vi ikke deres eget materiale som godt nok i forhold til andre påmeldte.

Eggesvik understreker at by:Larm valgt å ta bandet på alvor, tross mye uheldig omtale.

— Vi har også vært i dialog med dem hele veien, og valgte altså å høre bandet før vi tok en endelig avgjørelse, sier han.

— Vi mener vi har behandlet denne saken på varsomt vis.

Exit Fitts for Fight, inn med Binärpilot

Nå går den ledige plassen til Binärpilot, som var blant artistene som Fitts For Fight “lånte” musikk fra. Piloten selv (Aleksander Støver) tok hele diskusjonen med ro, da Ballade intervjuet ham om dette før jul: ”Det virker nå som det hele har blitt blåst ut av alle proporsjoner. Det eneste jeg har å si er at de kan bruke noe av den kreativiteten de tydeligvis har til å huske å spørre om lov neste gang” var hans kommentar.

— Med det tilfanget vi har, så er det ikke noe problem å slippe til artister, sier Runar Eggesvik. – Det blir nok tøffere å komme gjennom, men kvaliteten blir også høyere. Så får vi bare se om Fitts For Fight kommer sterkere tilbake senere.

Hva var bandets egen reaksjon på at de ble utestengt fra by:Larm?

— Den var nok i stil med gi finger’n holdningen i musikken deres, kan du vel si, sier Runar Eggesvik, by:Larm.

Publisert:

Del: