Organisasjonen for uavhengige plateselskap vil be EU blokkere Sonys planlagte overtakelse av nesten hele EMI Music Publishing.

© Chris-Håvard Berge / Flickr.com

Tirsdag ble det kjent at Sony Corp. planlegger å kjøpe opp det meste av EMI Music Publishing. Etter oppkjøpet vil Sony sitte på rundt 90 prosent av eierandelene i selskapet, der de resterende 10 prosentene holdes av Jackson Estate. Det antas at disse også kan bli lagt ut for mulig salg i nær fremtid.

Dette får IMPALA – den internasjonale organisasjonen for uavhengige plateselskap til å reagere. Nå ber de EU gripe inn for å forhindre kjøpet, som de mener vil forrykke konkurransesituasjonen i hele platebransjen.

– EU-kommisjonen må ønske å unngå en ytterligere forsterking av duopolet som har oppstått med Sony og Universal etter salget av EMI i 2012. Dette er å gå et steg for langt, og jeg forventer at både EU og andre regulerende myndigheter undersøker dette nærmere, sier administrerende direktør Helen Smith i IMPALA i en pressemelding.

Sony må melde inn oppkjøpet til EUs konkurransemyndigheter for at avtalen skal godkjennes.

Ifølge Smith er Sony allerede i dag verdens største musikkforlag, og sitter på mer enn 2,3 millioner rettigheter. Hun understreker at dersom salget gjennomføres, vil Sonys markedsmakt påvirke de fleste andre aktører i verdikjeden, inkludert plateselskap og strømmetjenester.

Et eventuelt opp kjøp vil også berøre den norske forlagsvirksomheten.

– Jo mer Sony overtar i alle land jo mindre blir konkurransen. IMPALA er også en lobbyorganisason, så vi jobber med EU-folk i Brussel for å stoppe slike monopolistike oppkjøp, skriver leder i FONO, Larry Bringsjord, som også sitter i IMPALA-styret til Ballade.

Publisert:

Del: