Over halvparten av de 50 nettstedene som Kopinor nå aksjonerer mot har enten stengt sidene eller tatt bort sangtekstene og notene de har lagt ut, ifølge rettighetsorganisasjonen. Men det er usikkert hva de påståtte økonomiske tapene for forlagene er, og hvor mye nettstedene eventuelt må betale for å benytte seg av materialet.

Per Platou (foto: Øyvind Holen)

Notehefter var i mange år den viktigste inntektskilden for musikkforlagene. Men nå som forlagenes fokus er i ferd med å bevege seg mer over på låtskriving og synkronisering er det stadig viktigere for dem å beskytte print-delen av sin virksomhet.

Leif Dramstad i Norsk Musikforlag ønsker ikke å spekulere i hvilket nivå han ønsker vederlagene skal ligge på. – Det er lett å kaste inn en pris som er urimelig og prohibitiv høy, sier han til Ballade.no. – Men jeg er positiv til at man kan gjøre dette på en legal måte og vi arbeider for å finne tariffsystemer.

Etter sigende har ingen av de 50 nettstedene, som for en uke siden ble anmodet av Kopinor å legge ned virksomheten, kontaktet forlagene for å klarere rettighetene. Og hverken Kopinor eller dens forlagsmedlemmer har tilbudt noe kommersielt alternativ til nettstedene i forkant av aksjonen.

— Det har ikke vært snakk om å inngå avtale med nettstedene, men vi har tilbudt dem å hjelpe til med klarering. Men da må de først fjerne alt materialet, sier Kopinors dokumentalist Trond Landaas. Men noen stor tro på å komme frem til en avtale for nettstedne har han ikke. – Det er en ganske stor affære, og jeg tviler på at de får lov av rettighetshaverne til å legge det ut, for det er ikke innenfor en pris eierne av nettstedene er villige til å betale.

Landaas ser allerede nå resultater av aksjonen: – Omtrent halvparten av nettstedene har stengt eller tatt bort materialet, sier han. – Vi må jobbe videre med saken, kanskje en måned til med akkurat denne aksjonen. Men bare den siste uka har jeg funnet tre nye nettsteder, så jobben vil nok vare evig.

Pressemeldingen som Kopinor sendte ut 7. mai, kan du nå også se her på Ballade. Kopinor legger her ikke skjul på at aksjonen har vakt til dels sterk motstand blant nett-entusiaster.

Nett-ekspert og sample-musiker Per Platou var blant dem som reagerte alt i januar, og sa da følgende til Ballades Didrik Søderlind:

— Dette har gått helt over streken. Kopinor og de andre rettighetsorganisasjonene kommer til å drepe mulighetene til å leve som musiker. Kultur er noe vi har felles, det er ikke kultur hvis alle sitter på hver sin tue. Intellektuell eiendom blir ikke mindre verdt av at den deles.

Publisert:

Del: