24. november besøker norske Tango for 3 og det finske suksessbandet JPP Stavanger Symfoniorkester for å levendegjøre Stavanger2008 sitt tema for i år, HOT/cold.

Per Arne Glorvigen 2006 (Foto:Caro Paris)

Det blir et stort musikalsk spenn når Stavanger Symfoniorkester under dirigent Rolf Gupta får besøk av de to internasjonalt kjente gruppene på sin konsert 24. november. Konserten inngår i samarbeidet som orkesteret har med Stavanger2008, som for øvrig arrangerer en egen konsert med JPP på scenen i Folken dagen etter.

JPP er en forkortelse for “Järvelän pikkupelimannit” som betyr “Järveläs lille folkemusikkgruppe”. Gruppen har holdt på i 25 år og og har sin musikalske bakgrunn i finske felemusikktradisjoner med røtter til 1800-tallet. Da folkemusikkinteressen fikk en blomstringstid på 1980-tallet, slo disse 17 – 25 år gamle musikerne gjennom, og de ble spesielt lagt merke til på grunn av sine originale arrangementer av kjente folkemelodier, uvanlig harmonikk og egne komposisjoner. De brukte også folkemusikk hentet fra hele landet, noe som også var uvanlig i folkemusikkmiljøet på den tiden.

De seks musikerne har etter hvert reist kloden på kryss og tvers, og har gjennom mange år vært den største attraksjonen i Finlands store og årlige folkemusikkfestival i Kaustinen.

Både JPP og Tango for 3 har utvidet sitt repertoar ved å arrangere for orkester og har hatt stor suksess med det. Men deres musikalsk utspring er helt forskjellig. Tango for 3 har spesialisert seg på argentinsk tango og har sågar klart å gjøre suksess i tangoens hjemland, Argentina. Gruppen som teller fire medlemmer når landets eneste bandoneonist, Per Arne Glorvigen er med, har også reist i store deler av verden og fått anerkjennelse for egne komposisjoner og arrangementer av mange slags musikk – i tangoversjon.

De to gruppene har til felles at de består av høyt utdannede musikere fra både klassisk tradisjon, fra jazz og folkemusikk, videre har de medlemmer som både komponerer og arrangerer for sin egen gruppe og for orkester, og de har begge gitt ut CD-er.

Programmet for konserten vil bli som følger:

Einojuhani Rautavaara (1928 – )
Pelimannit

1. Närböläisten braa speli
4. Pirun polska
5. Hypyt

Timo Alakotila (1959 – )
Moraine

Arto Järvelä (1964 – )
Siltatanssit (JPP solo)

Arto Järvelä(1964 – )
Tango por Caro (JPP solo)

Vesa Tuomi (1946 – )
Rannalla (arr.Timo Alakotila)

Timo Alakotila (1959 – )
Bruciato

Astor Piazolla (1921 – 1992)
Milonga del Angel (arr. Rolf Gupta)

Sverre Indris Joner (1963 – )
Mi viejo dolor

Astor Piazolla (1921 – 1992)
Zum (arr. Sverre Indris Joner)

Oscar Bassil (1930 – )
Orillera (arr. Sverre Indris Joner)

Astor Piazolla (1921 – 1992)
Fuga y Misterio (arr. Sverre Indris Joner)

Norman (arr.Joner/tekst Glorvigen)
My name is … (Tango for 3 solo)

Astor Piazolla (1921 – 1992)
Introduccion al Angel (arr. Rolf Gupta)

Astor Piazolla (1921 – 1992)
Muerte del angel (arr. Rolf Gupta)

Publisert:

Del: