Kulturminister Ellen Horn åpnet i går Røros’ egen kammermusikkfestival, Vinterfestspill i Bergstaden.

Ellen Horn

Vinterfestspill i Bergstaden arrangeres i år for tredje gang, og kan nå søke om statlig festivalstøtte. Men det er mange om det beinet, og i Norges stadig voksende festivalflora er det ingen selvfølge at man får den nødvendige statlige hjelp.

Et spørsmål som ofte stilles er om man trenger enda en kammermusikkfestival. Publikumsoppslutningen her tyder på at det absolutt er plass til en festival på Røros vinterstid, og 300-400 frammøtte i kirken under åpningskonserten i går er et tegn på en voksende interesse.

Festivalens kunstneriske ledelse består av Tor Espen Aspaas, Arve Moen Bergset og Kjersti Rydsaa. I programsettingen har de lagt vekt på en kobling av musikk og ord gjennom å invitere en festspilldikter – i fjor Markus Midré, i år Rønnaug Kleiva – noe som har gitt en viktig dimensjon til festspillenes profil.

Programmet er ellers satt sammen av en rekke temakonserter, og inneholder dessuten en god porsjon moderne musikk av blant andre Antonio Bibalo, Bjørn Kruse og festivalkomponist Arne Nordheim. Nordheim har skrevet bestillingsverket til årets Vinterfestspill , “Frostregle” for jentekor, slagverk og synth, til spesialskrevet tekst av Rønnaug Kleiva.

Vinterfestspill i Bergstaden har en “ung og nordisk” profil, der unge profesjonelle musikere leverer et imponerende dugnadsarbeid på den kunstneriske siden. Kvalitet og idealisme var to egenskaper som Vinterfestspillenes daglig leder, Aud Selboe, trakk fram i sin åpningstale i går. Det er på disse to grunnsteinene festivalen er bygd, et fundament den også trenger i arbeidet framover.

Hele programmet finner du her.

Tekst: Andrew Smith

Publisert:

Del: