Etter seks svært vellykkede festivaler for Hole In The Sky, er tiden kommet for å gi noe tilbake til Bergen og spesielt metalmiljøet. I tråd med Hole In The Skys retningslinjer velger styret nå å dele ut de første fondsmidlene, som angitt i Minnefondets vedtekter. Samtidig slipper festivalen sitt første navn for 2006: Ingen ringere enn sveitsiske Celtic Frost.

Immortal 2 2002

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Alt overskudd fra tidligere festivaler har vært plassert i Erik Brødreskifts minnefond. Disse har vært øremerket å stimulere metallrelaterte aktiviteter i nærmiljøet, forteller Torgrim Øyre i den etter hvert så sentrale metal-festivalen i Bergen.

— For at søknadene skal få en best mulig behandling, har vi satt sammen en ekstern jury på bakgrunn av kriterier som erfaring, kompetanse innen sjangeren og lokalt engasjement .

Navnene på jurymedlemmene vil offentliggjøres senere, men alt nå oppfordrer Hole In The Sky alle alle med metal-relaterte virksomheter i Bergens-området om å søke. Fondsmidlene vil i følge Øyre kunne gå til både artister, plateselskap, management, arrangører, design, promobyråer, med mer.

Erik Brødreskifts Minnefond er stiftet til minne om Erik “Grim” Brødreskift (Immortal, Gorgoroth, Borknagar), som gikk bort i 1999. I retningslinjene for stipendsøknadene heter det:

”Søknaden må gjelde konkrete prosjekter som er avgrenset i tid. I utgangspunktet skal 3 tilskudd deles ut. Juryen kan velge å redusere eller øke antall bevilgninger innen den totale kostnadsrammen til tilskuddsordningen. Søknaden må inneholde prosjektbeskrivelse, dokumentasjon for virksomheten (demo, presseomtale, selskapspapirer etc), samt detaljert budsjett. Det kan søkes om stipend på opptil kr 20.000,-.”

Søknadene vil blant annet vurderes ut fra faglige vurderinger av kunstnerisk kvalitet, herunder faktorer som egenart, originalitet og ”guts”; samt evne til nyskapning. Prosjektet må bidra til lokal vekst for Bergens metalmiljø. For søkere som får tildelt tilskudd vil det kreves en skriftlig rapport med regnskap for gjennomførte aktiviteter innen utgangen av 2006.

Som om ikke det var nok, innleder Øyre & co. også festivalens syvende sesong ved å presentere 2006-utgavens første artist: Det legendariske ekstrem metal-bandet Celtic Frost, som nå kommer sammen for første gang siden starten av 90-tallet.

— Vi er umåtelig stolte og beæret av å kunne presentere legendariske Celtic Frost. De sveitsiske metalpionerene har hatt samme betydning for utviklingen av ekstrem metal, som Iron Maiden har for heavy metal. Og det sier ikke rent lite, sier Øyre. – Siden bandet albumdebuterte med klassikeren ”Morbid Tales” i 1984, har de influert et uttall av velkjente artister fra Sepultura og Slipknot til Darkthrone og Satyricon.

— Celtic Frost var langt fra endimensjonale i sin tagning på metal-sjangeren. Med påfølgende album som ”To Mega Therion” og ”Into the Pandemonium”, fant de hele tiden nye innfallsvinkler i sitt kreative virke. Ettertiden har like ofte gitt bandet merkelappen kunstrock og avantgarde metal som den konvensjonelle black metal-etiketten.

Sommeren 2006 vil kvartetten gjøre et utvalg festivaljobber, med Hole In The Sky som eneste stoppested i Norge. Thomas Øyre nøler da heller ikke med å kalle dette for den største bookingen i festivalens historie.

Hole In The Sky er den eldste av alle nålevende norske metal-festivaler, og satte i 2005 rekord med nærmere 3000 publikummere. Som Infernofestivalen i Oslo trekker den publikummere fra alle verdenshjørner, og har også blitt behørig omtalt i internasjonal rockpresse som Metal Hammer, Kerrang!, Terrorizer, Rock Hard etc.

Festivalen har tidligere vært toppet av navn som Danzig (US), Obituary (US), Opeth (S), Sodom (GER), Kreator (GER), Paul Di’Anno (UK), Impaled Nazarene (Fin) og Samael (CH), samt norske Immortal og Satyricon. Festivalen er utelukkende basert på idealistisk virksomhet. All profitt fra festivalen blir plassert i fond øremerket unge og fremadstormende musikere og andre aktiviteter som kan relateres til tyngre musikk.

Når det gjelder de ferske metal-stipendene, kan interesserte også se www.holeinthesky.no for fullstendig utlysningstekst og utfyllende informasjon.

Søknadsfristen for stipendene er satt til 1. mars 2006, og skriftelige søknader sendes til:

Erik Brødreskifts Minnefond, Gårdsgaten 2, 5015 Bergen.

Billetter til Hole In The Sky 2006 er i salg fra om med i dag på www.ticketmaster.no. Tidligere artikler rundt festivalen finner du på Ballade-lenkene nedenfor.

Publisert:

Del: