Ikke alle er alltid like fornøyde med hvordan NRK velger sine “eksperter”. I dette innlegget fra musikkskribent Tor Harald Bergsrud, er det Store Studio og Per Sundnes som får gjennomgå. Sundnes mener nemlig at Duran Duran og Bananarama definerte 80-tallet, noe Bergsrud er sterkt uenig i.

radio

Av Tor Harald Bergsrud, musikkskribent

Altså, etter å ha fulgt musikkbransjen noen tiår nå og storinstitusjonen NRK blir jeg mer og mer forundret over NRK’s såkalte pop-ekspert Per Sundnes. Som særlig boltrer seg i “Store Studio”. Mandag 12.des. var viet 80-tallet og Sundnes kunne med tårer i øynene proklamere sine store favoritter fra det tiåret: Duran Duran og Bananarama!

Alle som fulgte med og hadde kritisk sans og åpne ører på 80-tallet vet at nevnte band representerte skit-musikk. Overfladisk og sjelløs popmusikk. Bare innpakning. Sterkt da av Sundnes å hevde at Duran Duran definerte 80-tallet. Herregud, hva hørte den i dag i slutten av 30-åra Sundnes på i dette herrens tiåret? Flyktige trendband tydeligvis. Av typen “here today, gone later today”.

Men han plumpet skikkelig ut i myra da han i programmet spurte Vidar Busk hva han hørte på i det nevnte tiåret. Han hadde tydeligvis ventet noe i retning av Duran Duran, men ble superoverrasket da Busk svarte amerikansk roots-musikk og band/artister som Fabulous Thunderbirds og Stevie Ray Vaughan. Og antydet at det måtte han (Busk) være nokså alene om.

Altså, her avslørte Sundnes seg som en historieløs dilletant. Har man fulgt med i timen i rockehistorie vet man at på begynnelsen av 80-tallet (paralellt med engelsk new wave/new romantics) våknet amerikansk rock og rootsmusikk. Både i Austin, Los Angeles, Nashville etc. grodde det frem utmerkede band og artister som gikk tilbake til røttene.

Men ikke bare det, den alternative scenen blomstret også : Replacements, Husker Du, Sonic Youth etc. Og REM debuterte i 1982!

I stor grad var det amerikansk rock som definerte 80-tallet og ikke patetiske Duran Duran og Bananarama. Betenkelig at NRK lar denne fyren slippe til med historieforvrengninger. Mange kjøper hans analyser for god fisk. Kjøp “rockepakke” hos Per Sundnes og du lever (u)lykkelig resten av livet!

Publisert:

Del: