Den unge norske regissøren Stefan Herheims oppsetning av Mozarts “Bortførelsen fra Seraillet” ved Festspillene i Salzburg i 2004 vakte oppsikt i inn- og utland. Nå kommer Herheim til Oslo og skal sette opp barokkopera. Med seg har han tysk dramaturg og tysk scenograf, og i den anledning kan du møte ham på Goethe Institut i Oslo. Neste mandag gir Herheim og hans team en innføring i sin Oslo-oppsetning av Händels “Julius Cæsar” i instituttets lokaler på Grønland.

Stefan Herheim, fra www.ooe.gv.at

Den unge regissøren Stefan Herheim er født 1970 i Oslo. Han utdannet seg først som cellist. Senere reiste han rundt med sitt eget marionette-operaensemble, før han startet operaregi-studier hos Götz Friedrich ved Musikkhøgskolen i Hamburg i 1994. Fem år senere avsluttet han studiene med en oppsetning av Mozarts “Tryllefløyten”. Siden har Stefan Herheim vært engasjert ved en rekke scener i Tyskland, Østerrike, Estland, Sverige og Norge. Han er for tiden bosatt i Berlin.

Herheim stod bak den omdiskuterte oppførelsen av ”Bortførelsen fra Seraillet” ved Festspillene i Salzburg 2004.

— Herheims stil er røff og provoserende. Kanskje vil vi få en frisk operadebatt i kjølvannet av denne forestillingen, skrev NRKs kritiker Nina Krohn da Den norske Opera presenterte programmet for denne sesongen.

“Julius Cæsar” er den første barokkopera som settes opp på Den Norske Opera siden Il Pastor Fido hadde norgespremiere i 1979. I løpet av de siste to tiår har det vært økende interesse for denne delen av operahistorien både ute i verden og i Norge.

Stefan Herheim har med seg dramaturgen Alexander Meier-Dörzenbach og scenografen Heike Scheele til Oslo. Sistnevnte har også laget kostymene.

Julius Cæsar skal synges av Matthias Rexroth. Birgitte Christensen er Kleopatra og Ingebjørg Kosmo synger Sextus, og det hele dirigeres av den kjente tidligmusikkdirigenten Rinaldo Alessandrini. Operaen har premiere lørdag 5. februar.

Før det kan du altså høre Stefan Herheim snakke om produksjonen i Goethe-Instituts lokaler, som har adresse Grønland 16, mandag 17. januar 2005 kl. 18.00. Presentasjonen skjer i samarbeid med Den norske Opera.

Publisert:

Del: