Stavanger Symfoniorkester byr på finsk sisu og en verdenskjent solist, også han finsk, torsdag 22. april. Med orkesterets kunstneriske leder Susanna Mälkki på dirigentpulten, er både Sibelius og hans to yngre kolleger Magnus Lindberg og Jukka Tiensuu i de beste hender. Solisten i Tiensuus klarinettkonsert, finske Kari Kriikku, hører til det internasjonale toppsjiktet av klarinettister, spesielt i samtidsrepertoaret.

Kari Kriikku

Kari Kriikku har spilt Tiensuus konsert over 30 ganger siden han urfremførte den i 1989. Kriikku studerte ved Sibeliusakademiet i Finland, med Alan Hacker i England og med Lean Russianoff og Charles Neidich i USA. Han har spilt med orkestre som Toronto Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, London Sinfonietta, London Philharmonia Orchestra, Los Angeles Philharmonics, Ensemble Intercontemporain og de svenske og finske radioorkestrene.

Han har også gjestet vår hjemlige Ultimafestival flere ganger. Han har urframført verk av komponister som Magnus Lindberg, Vinko Globokar, Kaija Saariaho, Jukka Tiensuu, Jouni Kaipainen, Kimmo Hakola. Kriikku er også kunstnerisk leder for det ledende finske samtidsmusikkensemblet AVANTI! , som han var med på å starte.

Susanna Mälkki (født 1969) har bakgrunn som solocellist i Gøteborg Symfonikerne og som dirigent med vekt på samtidsmusikk og det romantiske repertoaret. Hun er en av to kunstneriske ledere i SSO. Den andre er tidligmusikk-og oppførelsespraksis-eksperten Philippe Herreweghe. Mälkkis programansvar starter der Herreweghe runder av, repertoarmessig. Susanna Mälkki representerer den nye generasjon dirigenter fra Sibelius-akademiet i Finland, og har blant annet studert under Esa-Pekka Salonen og Jorma Panula. Hennes engasjement hos SSO er hennes første permanente utenlandsoppdrag. Sesongen 2002/2003 gjorde hun også sin debut i USA med Charlotte Symphony Orchestra. Inneværende sesong inkluderer opptredenener med Stuttgart og München filharmoniske orkestre, samt Halle Symphony Orchestra. Hun har også blitt re-invitert til Oslo-filharmonien og Gøteborg symfonikerne.

De to verkene av Sibelius som står på programmet er fra 1924 og 1926. De er de siste orkesterverkene som Sibelius skrev, selv om han levde 30 år etter at han ferdiggjorde 7. symfoni og tonediktet Tapiola. Magnus Lindberg er kanskje den av dagens mange yngre finske komponister som har fått størst gjennomslag i utlandet. Kveldens verk, Parada fra 2001, ble innspilt på CD tre måneder før urfremføringen.

Torsdag 22. april Stavanger Konserthus kl. 19.30

Dirigent: Susanna Mälkki
Solist: Kari Kriikku, klarinett

Program:

JEAN SIBELIUS (1865-1957)
’Tapiola’ – tonedikt op. 112

JUKKA TIENSUU (1948)
’PURO’ for klarinett og orkester (1989)

Pause

MAGNUS LINDBERG (1958)
’Parada’ (2001)

JEAN SIBELIUS (1865-1957)
Symfoni nr. 7 C-dur op. 105

Publisert:

Del: