Operaen er i ferd med å gulne før dørene åpner. Regjeringen er bekymret og Statsbygg klør seg i hjelmen.

Den norske opera (Statsbygg)

Arkitektfirmaet Snøhetta valgte, med støtte fra Statsbygg, italiensk Carrara-marmor som kledning på den nye operaen i Bjørvika i Oslo. Nå viser det seg at den italienske marmoren er i ferd med å gulne. Det er Aftenposten som rapporterer dette.

— Det er ingen som ønsker dette. Vi liker det ikke, og vi er leie for at det skjer, sier Statsbyggs prosjektleder Erling E.S. Magnusson til Aftenposten. I følge avisen er det ingen som vet årsaken til at dette skjer.

Nå skal den misfargede marmoren utbedres, enten ved sliping, kjemisk behandling eller at de rett og slett må byttes ut. Hvem som vil dekke denne ekstrakostnaden er usikkert.

Bekymring

— Det er ikke så mye jeg foreløpig kan si, marmor har jeg egentlig lite greie på. Men jeg vil be om en redegjørelse fra Statsbygg i dag. Vi må få vite hva dette er, og hvilke tiltak de ser for seg for å løse situasjonen, sier Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys til Aftenposten i dag. Ministeren har det administrative ansvaret overfor Statsbygg og byggingen av operaen i Bjørvika.

Kulturminister Trond Giske uttrykker også bekymring i denne saken.

— Jeg var vel å merke tilhenger av stein fra Rennebu, men jeg skal ikke skryte på meg argumenter i forhold til kvaliteten på marmoren fra Italia. Dessuten hjelper det lite, valget er gjort, sier Giske i dagens utgave av Aftenposten.

Riktig valg

Snøhetta tilbakeviser kritikken som har kommet for en dag i forbindelse med Aftenpostens reportasjer:

— Årsaken til misfargingen kan være knyttet til kjemien i leggemørtelen eller kjemikalier som finnes i steinen – ikke en aggressiv urban atmosfære, sier Snøhettas prosjektleder Tarald Lundevall. Han påpeker at alle materialene som ble vurdert ble grundig testet i forkant, og at valget av den italienske Carrara-marmoren var riktig.

Publisert:

Del: