Sigrid med flere Øya-artister profilerer miljøvennlige ridere.

Øyascenen profilerer seg på miljø, © Mathias Erthnæs

På Øyafestivalen blir artistene i år spurt om de kan tenke seg en «grønnere rider». En rider er ei liste med det man krever skal være på plass før, under og etter en spillejobb, utover honorar og ustyr. I dette tilfelle snakker vi om rideren utover det som er knyttet til selve spillejobben.

Øyafestivalens samarbeidspartner Fortum sier i en pressemelding at de jobber med innovasjon med fornybar energi og gjenvinning, og at deres innspill hjelper festivalen og artistene med å velge rett.
– Som eksperter på hvordan energiforbruk og avfall påvirker klimaet og miljøet, ønsker vi å hjelpe artister og fans til å stille de rette kravene for å gjøre festivaler mer klima og miljøvennlige, sier kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum.

– Problemet er at artistene ikke alltid vet hva de kan gjøre som har en effekt – hvordan de rent konkret kan gå fram for å utgjøre en forskjell på dette feltet. Med Green Rider ønsker vi å hjelpe dem med det, og vi foreslår enkle, men kraftfulle krav som virkelig har en effekt, sier Mathisen.

De fem punktene i den grønne rideren dekker:
Mer vegetarisk mat
Redusere bruken av fossilt drivstoff
Å begrense avfall og sørge for at avfallet gjenvinnes
Begrense bruken av engangsplast
Bruke lavutslipps transportløsninger

I tillegg til at artister kan ta i bruk den grønne rideren, kan fans signere oppropet på www.thegreenrider.no for å vise sin støtte til at artister bør stille klima- og miljøkrav.

Også Billboard har skrevet om initiativet. Festivalgründer og bookingsjef Claes Olsen sier til Billboard: Vi ønsker å endre både publikums, bransjens og artistenes handlingsmønstre.

Morgenbladet har en sak om festivalen i dag, som stiller spørsmål ved hvor grønn den kan kalle seg, når det tilsynelatende ikke er noen endringer i å fly internasjonale artister til Oslo for å spille (bak betalingsmur).

Publisert:

Del: