Dániel Péter Biró er tilsatt ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

Dániel Péter Biró Foto: UiB

Dániel Péter Biró er Griegakeademiets nye førsteamanuensis i komposisjon. Stillingen har vært på vent i flere år.

Les også: Nytt fakultet kan igjen gi Bergen fast komposisjonsstilling

Biró er født i USA, oppvokst i Ungarn, der han studerte komposisjon og klassisk gitar ved Béla Bartók konservatoriet i Budapest. Han er velkjent med europeisk og tysk musikktradisjon gjennom musikkstudier i Bern, Würzburg, Wien og Frankfurt. Han har en Ph.D. fra Princeton University fra 2004. De siste ti årene har han vært førsteamanuensis i komposisjon og musikkteori ved Universitetet i Victoria.

– Komposisjon handler om å skape et nytt språk, en form for musikalsk esperanto. Studentene må utforsket dette mangfoldet og skape sitt språk. Jeg ser musikk som et viktig, forstyrrende element i samfunnet, et språk som tillater oss å reflektere over vår egen eksistens. Vi må bygge en bil som brytes ned mens vi kjører den, for å si det med komponisten Helmut Lachenmann, sier Biró til universitets nettsider.

Selv har Biro viet de siste ti årene til arbeidet med problemstillinger knyttet til historisk lytting og forståelse i sine komposisjoner, blant annet med utgangspunkt i religiøse tekster og tidlig messesang.

Publisert:

Del: