Representanter for musikkbransjen ber Anniken Huitfeldt om “gradert respons” mot filderere.

Av Tellef Øgrim

I møte med representanter for rettighetshavavere (blant andre NOPA og IFPI) gjentok kulturminister Anniken Huitfeldt i dag det hun sa til Ballade 11.november om å stenge ulovlige fildere ute fra nettet:

“Det vil kunne oppleves som kollektiv straff dersom en i en husstand laster ned ulovlig, og at det rammer hele husstanden. Jeg vil oppfordre rettighetshaverne til å fortsette den gode trenden mot lovlige løsninger som Spotify, Wimp og Voddler. I tillegg tror jeg det er viktig med informasjon om den ulovlige fildelingens negative konsekvenser for kulturområdet. Samtidig bør det vurderes å legge til rette for at rettighetshaverne selv kan forfølge opphavsrettskrenkelser i større grad enn i dag.”

Les Ballades intervju med Huitfeldt

I følge Dagbladet, som var et av de utvalgte mediene som fikk være til stede under møtet mellom representanter for rettighetshavarere og kulturministeren, sa “bransjerepresentantene seg enig i at å kutte internettforbindelsen til pirater er et for drastisk tiltak.”

Nå forfølger bransjen den britiske modellen. Britiske myndigheter la for få dager siden fram et lovforslag som legger opp til at det blir sendt ut advarsler fra nettleverandørene til fildelerne. Dersom brevene ikke har betydelig effekt på den totale fildelingen i Storbritannia skal “tekniske tiltak” som senket hastighet og utestengelse vurderes.

Nå vil den norske bransjen, stadig i følge Dagbladet, at Huitfeldt gir dem støtte til slå ned på å ulovlig fildeling gjennom såkalt «gradert respons».

— Dette er en mulighet til å rydde opp uten å få politiet på nakken. Og vi vet fra undersøkelser at 82 prosent av nordmenn ville stanset ulovlig fildelig, hvis de fikk et varsel, sier Marte Thorsby, direktør i plateselskapsforeningen IFPI til Dagbladet.

Publisert:

Del: