I september setter Trondheim Kammermusikkfestival søkelys på argentinsk-jødiske Osvaldo Golijov. En mer internasjonal komponist enn Golijov skal vi lete lenge etter, sier leder Sigmund Tvete Vik i en pressemelding.

Osvaldo Golijov

Osvaldo Golijov har vunnet to Grammy-priser og er composer-in-residence ved Chicago Symphony Orchestra og har blant annet komponert filmmusikken til to filmer av Francis Ford Coppola. Han har det siste tiåret etablert seg i Latin-Amerika og USA.

I Europa er han imidlertid mindre kjent i Europa, og har blant annet blitt beskrevet som ”den best bevarte hemmeligheten i samtidsmusikken”.

Golijov (f. 1960) vokste opp i en øst-europeisk jødisk familie i Argentina. Han studerte komposisjon i Argentina, Israel og USA, hvor han nå er bosatt. Hans mangfoldige kulturelle bakgrunn kommer gjerne til uttrykk i hans musikk, som like gjerne har elementer fra øst-europeisk kletzmermusikk som vestlig klassisk kammermusikk, latinamerikansk folkemusikk, tango og flamenco. Golijov er av New York Times beskrevet som en komponist som “går i dybden i å forandre geografien i den klassiske musikkverdenen”.

— Vi er kjempeglade for at Golijov har bekreftet at han kommer til Trondheim. Med sin spesielle bakgrunn og sitt varierte, høyst personlige musikalske uttrykk, representerer han en annen type samtidsmusikk enn mange av våre festivalkomponister de siste årene har gjort, sier Trondheim kammermusikkfestivals kunstneriske leder Sigmund Tvete Vik i en pressemelding.

— Vi har valgt å ha et internasjonalt perspektiv for vår festival. Da er det viktig at vi over tid speiler hele spekteret av samtidsmusikk. En mer internasjonal komponist enn Golijov skal vi lete lenge etter. Hos ham er alle grenser visket ut, fortsetter Vik.

Trondheim kammermusikkfestival foregår 21.-27. september 2009. Som vanlig vil festivalkomponisten være til stede under festivalen, og rundt ti av hans verker står på programmet. ”Ayre” og ”Oceana” er blant verkene som vil bli framført, av henholdsvis Trondheim Sinfonietta og Trondheim Symfoniorkester.

Mer informasjon på festivalens hjemmesider. Osvaldo Golijov finner du her.

Publisert:

Del: