Gitaristen Sven Lundestad feirer i kveld 30-årsjubileum som utøver med åpningskonserten under Norsk Gitarfestival. Det hele foregår i Bibliotekets Aula i Fredrikstad. Lundestad er den første norske professor i gitarspill ved Norges Musikkhøgskole og har avlet opp en generasjon norske gitarister.

Sven Lundestad, fra sa.no. Foto: Halvor Titlestad

Norsk Gitarfestival er ett av Lundestads hjertebarn. Han var med på å starte den i 1980, og hvert år kommer gitarister fra hele landet for å tilbringe en uke sammen og hente inspirasjon.

Lundestad var den første som debuterte på klassisk gitar i Norge, i 1974. Sin internasjonale debut hadde han i Wigmore Hall i London i 1983, og i 1997 ble han den første nordmann som fikk et professorat i klassisk gitar ved Norges musikkhøgskole. Sammen med Geir Otto Nilsson har han ”Den norske Gitarduo”, og han har skrevet flere lærebøker for klassisk gitar. Men hans viktigste virksomhet de senere år har vært det pedagogiske arbeidet ved musikkhøgskolen. Mange av dagens fremtredende gitarister har gått hos Lundestad.

Til tross for den omfattende konsertvirksomheten han har bedrevet, sier Lundestad til Sarpsborg Arbeiderblad, som har intervjuet ham i anledning jubileet, at han ikke er veldig glad i å spille konserter.

— Det jeg har mest glede av er å spille uformelt sammen med andre. Jeg har mange kvaler med å gå på scenen, men det er noe med troverdigheten som pedagog når studentene vet at jeg har vært gjennom det de skal gjennom. Det er lettere å gi råd når du vet hva det går ut på å sitte på en scene alene, sier han til avisen.

Lundestads foreløpig siste utgivelse er CDen ”Trivium” som konsentrerer seg om gitaren som akkompagnerende instrument.

Publisert:

Del: