Festspillene i Nord-Norge for i år er over, men jobben deres for kulturlivet er ikke over av den grunn. Nå gir festivalledelsen unge kunstnere oppmerksomhet, scene og økonomisk støtte til å sette drømmene sine ut i verden.

Enter

Ungkunstnerne har blitt en viktig del av programmet til Festspillene i Nord-Norge. I år fikk Janne D. Kristiansen med danseforestillingen Enter (bildet) og Rudi Nilsen med sin installasjon Forum stor oppmerksomhet fra media og publikum. Til neste år venter nye spennende kunstnere som kan overraske og engasjere.

230.000 kroner til de unge

­ Vi deler ut to stipend på 115.000 kroner hver til to unge kunstnere vi tror på, sier informasjonsansvarlig Øivind Arvola ved Festspillene i Nord-Norge. Midlene går til å presentere et prosjekt til neste års festspill. Alle sjangre og kunstformer kan være representert. Prosjektet bør være rettet mot et ungt publikum, og kan gjerne være eksperimentelt og sjangeroverskridende.

­Vi henvender oss til unge mennesker eller grupper med kunstnere i hovedsak under 30 år som ønsker å stå fram under neste års festival. Aktuelle søkere er unge, uetablerte kunstnere med tilknytning til landsdelen, sier Arvola. Søknadsfristen er i midten av september, og avgjørelsen blir tatt i løpet av høsten hvem som får sjansen.

Kunstnerisk idé

Tidligere har Eirik Junge Eliassen og hans trupp Uendelig Teater og Sploing, Teater 1/2 12 og andre ungkunstnere skapt furore i festspillbyen. ­ Det har vært mange søkere til de tidligere stipendene, med mange gode vinner-prosjekter. Vi forventer minst like mange søknader i år, og Festspillene i Nord-Norge vil satse sterkere på det unge uttrykket. Det tilfører festivalen vitalitet og nyskapning, sier Arvola.

Publisert:

Del: