Geir Lysne Listening Ensemble vant den prestisjetunge Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik” (Den Tyske Kritikerprisen) for utgivelsen – “Boahjenásti” (The North Star). Dette er første gang et så stort jazzensemble vinner denne prisen på selvstendig kunstnerisk grunnlag.

Geir Lysne_2006 (Foto: Sebastian Ludvigsen)

“Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik” er en uavhengig pris som hvert år gis inntil 10 utgivelser juryen karakteriserer som ”outstanding productions”. Prisene er basert på over 100 kritikere som innstiller sine favorittplater uavhengig av hvilket selskap, eller hvilket land artisten kommer fra.

Geir Lysne Listening Ensemble deler i år denne høythengende prisen med blant andre Berliner Philharharmoniker, Mariss Jansons, Simon Rattle og Freiburger Barockorchester.

Juryen skriver blant annet at: ”Med sin ukonvensjonelle syntese av det arkaiske og eksperimentelle, bringer Lysne musikken opp på et helt nytt nivå.

“Boahjenásti” (nordstjernen på samisk) er en joik av og med Johan Sara, arrangert av Geir Lysne for anledningen. Resten av live-innspillingen fra Cosmopolite oktober 2005, består av Lysnes komposisjoner. Utgivelsen ble innspilt og mikset av Jan Erik Kongshaug.

— Prisen er nok et bevis på at ensemblets fokus på originalkomponert norsk samtidsjazz, kombinert med ensemble-identitet på et svært høyt nivå, har skapt stor respekt i bransjen. Det er ekstra gøy at joik og samisk kultur har fenget ellers godt vante kritikerne, som til daglig vasser i amerikanske stjerner”, sier Lysne

Geir Lysne reiser til Berlin 18. november for å ta i mot prisen. Ensemblet takker for prisen med et musikkinnslag, som kun utvalgte får æren av å gjøre.
 
“Boahjenásti” ble lansert i februar med åtte konserter for fulle konserthus og operahus i Tyskland. Turneen var en del av Deutsche Börses “Jazznights.de”, en konsertserie GLLE delte med Chick Corea, Herbie Hancock, David Sanborn, Bobby McFerrin, Lizz Wright og Silje Nergaard.

GLLE har i løpet av sin syvårige eksistens blitt karakterisert som et av verdens mest nyskapende og interessante ensembler av en rekke Europeiske medier. Lysne selv er blitt genierklært og portrettert i aviser som Frankfurter Allgemeine, Die Welt, Jazz podium og Jazzthing. GLLE er blitt presentert i over 30 land der flere av konsertene er vist frem i sin helhet både på TV/radio i 3 SAT, ZDF, NDR og andre sentrale medier.

Publisert:

Del: