Hovlands ”Messa Vigilate” feires på nytt, denne gang i Torshov kirke.

Egil Hovland (Foto: Jens Magnus, TONO-nytt)

Det var den 14. oktober 1967 at ”Missa Vigilate” av Egil Hovland (bildet) ble framført for første gang i en såkalt ”eksperimentgudstjeneste” i Torshov kirke i Oslo. Messen omfattet bl.a. tre minutter scenisk dans i trikot foran alteret. Her ble lignelsen om de fem kloke og de fem uforstandige jomfruer levende gjort av danserinnene Ragni Kolle og Elsa Quale. Denne dansen utløste en voldsom negativ nasjonal diskusjon, både i aviser og kringkasting. Det var nettopp teologiprofessorer, som selv ikke hadde vært tilstede i Torshov kirke, som varslet svovel og dommedag. De få ganger at Missa Vigilate deretter ble framført i Norge (bl.a. i Trondheim og Fredrikstad), var danserinnenes påkledning tilpasset kirkerommets datidige Krav.

I år er det altså 40 år siden at urframføringen fant sted og i bibelen står tallet førti som symbol for en prosess, en må gå igjennom for å kunne stå på egne bein. Derfor skal Missa Vigilate feires igjen, denne gangen som avslutning av et seminar om kirkedans i Torshov kirke på lørdag 13. oktober.

Inge Lønning er – likesom i 1967 – prest, mens Ragni Kolle og Elsa Quale igjen skal danse de uforstandige jomfruer. Ellers står Harald Herresthal (orgel), Synnøve Rognlien (sopran), Peder Arnt Kløvrud (baryton) og Marit Tøndel Bodsberg (korledelse) for framføringen av den musikalske siden, mens Elisabeth Aanje med sin kirkedansgruppe Tabita viser noe av kirkedansens utvikling i disse 40 årene.

Utfyllende informasjon kan fåes hos Liturgisk senter i Trondheim.

Det er Kristian Hernes (organist i Torshov) som melder dette.

Publisert:

Del: