Kulturdepartementet hjelper gjennom knutepunktstøtte og tvinger ikke Oslo kommune, sier kulturministeren

© Berit Roald / Scanpix

Sent forrige uke kritiserte Hallstein Bjercke, kulturbyråd i Oslo, Kulturdepartementet for å overstyre Oslo kommunes prioriteringer gjennom knutepunktordningen.

— Når Kulturdepartementet gir en festival knutepunktstatus binder det opp våre midler slik ordningen er i dag, sa Bjercke til Ballade da.

Les også: Bundet av Kulturdepartementet

Departementet hjelper kommunen
På lørdag kom kulturminister Anniken Huitfeldt på banen i debatten om knutepunktfestivalene og delte ut kritikk til Bjercke og hans parti Venstre i Aftenposten (ikke på nett).

— Grunnen til at Hallstein Bjercke vil ha større frihet, er at han vil kutte i støtten til knutepunktfestivalene, sier Huitfeldt til avisen, og mener at Bjercke vil kutte støtte til blant annet Øyafestivalen.

Les også: Ønsker bedre dialog

Huitfeldt uttaler at Øyafestivalen «betyr utrolig mye for Oslo kommune», at «Kulturdepartementet aldri har tvunget Oslo kommune til å gi knutepunktstøtte», og at staten ikke overstyrer kommunen.

— Her er det departementet som hjelper Oslo kommune, sier Huitfeldt til Aftenposten.

Ønsker mer frihet
Oslo kommune ønsker ikke å kutte til kulturlivet, sier Hallstein Bjercke, og viser til at støtten til kulturlivet i Oslo er fire ganger så stor som på nasjonalt plan om man sammenligner kulturens andel av det totale budsjettet.

— Vi ønsker ikke å kutte, men vi ønsker mer frihet, sier Bjercke til Aftenposten.

Følg musikkdebatten: Ballade på Facebook

Denne friheten kan innebære redusert støtte til noen, men også økt til andre.

— På samme måte som vi ønsker å gi kulturlivet mer frihet, ønsker vi at kommunen skal bestemme over egne budsjetter.

–Siden Øya er knutepunktfestival må staten ha et styremedlem i festivalens styre. Det er et ganske spesielt krav, og jeg mener dette er en statlig overstyring som er svært uheldig, sier Bjercke til Aftenposten.

Publisert:

Del: