“Womens world” blir tema i år.

Esma Redzepova

Temaet for Førdefestivalen 2011 er “Women’s World”. Men det er det kanskje alltid fra den kanten. Eller?

— Vi er seks kvinner og en mann i administrasjonen her. Men mannen er egentlig bare vikar for en kvinne, ler festivaldirektør Hilde Bjørkum.

— I folkemusikken i Norge har vi jo også mange gode foregangskvinner. Da forrige runde med debatt om den lave kvinneandelen på festivaler gikk, tenkte jeg at “vel, det er i alle fall ikke et problem for folkemusikken”.

Musikken først
I år har har festivalen valgt å rette oppmerksomheten mot kvinnelige artister som har gjort en ekstra innsats for kvinners rettigheter generelt, og også for kvinners rett til å være musikere.

— Det er bra å være obs på dette, for det er jo ikke så lenge siden det ikke var så enkelt å være kvinnelig spelemann, for eksempel.

— Du synes ikke det er rart å si “kvinnelig spelemann”, altså?

— Hehe, det er jo et lite paradoks i seg selv, det. Men uansett, det er musikken vi setter fremst, og vi er veldig stolte av å ha fått noen av de største navnene i sjangeren til årets festival.

Kvinner på plakaten
Programmet for festivalen, som ble sluppet torsdag 7. april, har selvsagt kvinner i spissen: Oumou Sangaré (Mali) og sigøynerdronningen Esma Redzepova (Makedonia) topper plakaten.

Av andre artister fra den store verden nevnes Ana Moura (Portugal), Susana Baca (Peru), Houria Aïchi (Algerie/Frankrike), Urna (Mongolia), Julie Fowlis (UK) og Liu Fang (Kina). De norske damene er selvfølgelig også tilstede: Sigrid Moldestad, Kirsten Bråten Berg, Unni Løvlid, Dei Beste Damene, og Sinikka Langeland .

— Men bestillingsverket i år er skrevet av en mann?

— Ja, vi måtte jo ha med menn, også. Med tøtte fra Kulturrådet har vi fått Gjermund Larsen til å skrive et verk med Trondheimssolistene. Det ser vi veldig fram til.

Komplett program er lagt ut på festivalens hjemmesider.

Publisert:

Del: