Larry Bringsjord 2 2006 (Foto: FONO)

FONO blir VG-listepartner

– De som lager hitlisten, må være uavhengig av alle plateselskaper i Norge, både store og små, sa FONO-direktør Larry Bringsjord til Dagens Næringsliv i januar. Denne kommentaren kom i kjølvannet av sterk kritikk av at VG-listene utformes og kontrolleres av den samme bransjen som tjener penger på dem. IFPI varslet en gjennomgang av reglene, men nå ser det allikevel ut som listene forblir i bransjens hender – med FONO som en av aktørene. Bringsjord mener allikevel ikke at FONO har fungert som en brikke i å holde Norges viktigste lister under bransjens kontroll, slik IFPI alltid har ønsket.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Av Knut Steen

I dagens VG kan man lese at FONO har blitt samarbeidspartner i å utvikle VG-lista. Dette betyr at organisasjonen som samler de aller fleste av Norges uavhengige plateselskaper, nå skal inn i alle styrer, utvalg og komiteer som har med VG-listene å gjøre.

Bukken og havresekken?
Musiker Geir Zahl (Kaizers Orchestra, red. anm.) uttrykte under forrige debattrunde at VG-listene burde settes sammen av ”noen som ikke har penger å tjene på den”. Dette er en praksis som bl.a. Billboard-listene praktiserer, og som Bringsjord selv støttet i januar i år:

”De som lager hitlisten, må være uavhengig av alle plateselskaper i Norge, både store og små. Det vil være det beste også for IFPI, som dermed slipper alt bråket om bukken som passer havresekken”, sa Bringsjord til DN. Nå ser det i stedet ut som om man har fått en «bukk» til med på laget.

— Bedre enn å stå utenfor
Ballade fikk tak i FONO-direktør Larry Bringsjord, for å få en forklaring på denne utviklingen:

Larry Bringsjord, er det greit at listene forblir hos bransjen, så lenge dere får være med å bestemme?

— Nei, jeg mener fremdeles at det hadde vært best om det var uavhengige som sto for listen. Men da IFPI inviterte oss med, følte vi at det var bedre å bli med enn å fortsette å stå utenfor.

Fremdles bransjekontroll
Hva med planene om å få noen utenfor bransjen til å ta seg av dette. Har man ikke den samme ”bukken og havresekken”-problematikken så lenge bransjen beholder kontrollen?

— Vi har vært i samtaler med AC Nielsen, som tidligere uttrykte interesse for å gjøre denne jobben. Nå har vi fått beskjed om at de ikke ønsker det. Vi har heller ikke blitt kontaktet av noen andre aktører som ønsker å gjøre denne jobben, men nå skal i alle fall FONO inn i all verdens komiteer og styringsorganer.

AC Nielsen meldte selv interesse for VG-lista igjennom den mediedebatten som gikk rundt årsskiftet. Har FONO/IFPI gjort noen forsøk på å finne andre alternativer?

— Vi har hatt møter med AC Nielsen, de har sagt at de ikke vil gjøre noe nå. Dette er også et kostnadsspørsmål – vi bor i et lite land, samtidig skal de som gjør denne jobben helst tjene penger på den. Jeg vet ikke om dette er grunnen til at AC Nilsen har trukket seg, men de ønsker altså ikke å gjøre noe nå.

Hva med andre aktører?

— Vi har snakket med noen andre, men ikke store byråer.

Har IFPI, Fono og VG gjort alt dere kan for å få listen over på bransjeuavhengige hender – du har jo selv sagt at ”Norges offisielle hitliste må utarbeides av en organisasjon som ikke har kommersielle interesser i listen”?

— Det blir et rart spørsmål. Vi har jo ikke brukt hundretusener på research, men vi har prøvd å få det til med AC Nielsen. Når FONO går inn, er det for å få flere rapportører til listen. Vi vil også få medvirkning i alle organer. I tillegg vil VG-listene få en uavhengig revisjon og jurister som ikke er fra bransjen.

Indie eller indie
FONO truet en stund med å lage en egen Indie-liste. Kommer dere til å realisere disse planene nå?

— Det er komplisert, for innad i FONO er det spørsmål om en slik liste skal det være for indie-sjangeren eller for indie(de uavhengige, red. anm.)-selskapene. Dette er et tema vi jobber med. Planen er med andre ord ikke lagt på hylla.

Fremdeles hemmelighold?
IFPI har i lengre tid varslet endringer i reglene rundt VG-listene – i følge IFPIs hjemmesider vil disse bli offentliggjort i løpet av kort tid. At salgstallene som ligger til grunn for listene har vært hemmeligholdt, har vært gjenstand for massiv kritikk fra både musikere og bransjefolk.

I følge Bringsjord, går diskusjonen fortsatt:

— Om de rapporterte salgstallene skal offentliggjøres, har vi enda ikke bestemt oss for. Men dette er et komplisert spørsmål, forklarer Bringsjord:

— Hvis samtlige butikker hadde rapportert salgstall til oss, kunne vi også ha offentliggjort hva de reelle tallene var. De rapportene vi får reflekterer reelt salg, men vil ikke være helt nøyaktig.

Men hvorfor kan man ikke bare si klart fra om at tallene er statistikk, og gi folk innsyn i hvilke tall som styrer VG-listene? Hvorfor skal dette være hemmelig?

— Det har vi ikke diskutert med IFPI og VG ennå.

Ønsker FONO i det hele tatt å offentliggjøre grunnlaget for VG-lista?

— Jeg må gå mer inn i materien før jeg svarer. Vi har gått sterkt inn for å øke antallet rapportører, det vil også komme på plass etter hvert. Jeg tror ikke det vil gjøre lista veldig forskjellig fra dagens utgave, men vi vil nok få an liste som reflekterer det reelle salget noe mer. Noen religiøse plater, dansebandplater og andre produkter man ikke har sett så mye til hittil, vil nok dukke opp av og til.

Ved å invitere FONO inn i varmen, har IFPI tydeligvis stilnet den alvorligste kritikken fra dere. Føler du at FONO har fungert som en brikke i å beholde listene under bransjens kontroll?

— Nei. Hadde ikke FONO gått inn i dette samarbeidet, hadde listene vært under kontroll av IFPI og VG enda. Det at IFPI tar oss inn, viser at de har tatt kritikken mot VG-listene på alvor. FONO gir ut mange plater, og vi har et oppriktig ønske om å utvikle lista mot det bedre, avslutter Bringsjord.

Se også dagens intervju med IFPI-direktør Marte Thorsby:[link id=61823 title=» IFPI: VG-listetall skal fortsatt være hemmelige«]. Intervjuet er publisert i Ballades «På sidelinjen»-kolonne.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.