Gleden var stor da Kristiansand-bandet Fitts For Fight ble plukket ut til å spille under by:Larm i Trondheim i februar. Nå viser det seg at bandets opptreden henger i en tynn tråd. Påstander om plagiat av andres materiale henger over den unge duoen. by:Larm jobber nå med å finne ut hva som egentlig har skjedd i denne kinkige saken.

Piratvirksomhet

Av Bjørn Hammershaug

Fitts For Fight består av 15-åringene Julie Ilona Balas og Ellinor Aurora Aasgaard fra området rundt Kristiansand. De spiller en form for naiv elektropunk som har fått mange tilhengere med låter som ”Fuck Off and Die”. Nylig ble de valgt ut til å spille under den kommende bransjefestivalen by:Larm som arrangeres i Trondheim.

by:Larm vurderer opptreden

Nå viser det seg at hele denne opptredenen henger i en tynn tråd. Påstander om at gruppen har brukt andres materiale uten tillatelse – og lagt på egen vokal – granskes nå av ledelsen i by:Larm.

— Vi sjekker disse påstandene akkurat nå, forteller by:Larms Øystein Ronander til Ballade.

Hvordan stiller festivalen seg til påstandene om at Fitts For Fight anklages for plagiat for noen av sine låter?

— Vi forutsetter jo at denne saken blir løst. Det som er uvanlig er hvis dette dreier seg om å stjele andres låtmateriale, det er jo ikke så uvanlig å fremføres andres materiale. Hovedproblemet i denne saken er hvis de har gjort dette uten å be om tillatelse. De må derfor få til en ordning med opphavsmennene – hvis ikke må de nok tas av plakaten, sier Ronander.

Samtidig understreker han at by:Larm ønsker å følge vanlig praksis om å la tvilen komme den tiltalte til gode:

— Vi må få alle fakta på bordet først. Hvis de verste antagelsene stemmer, så er det klart at dette må vurderes nøye. Det satser vi på å finne ut av i løpet av dagen, avslutter Ronander.

Fjerner spor etter gamle låter
Fitts For Fight har tidligere uttalt at de skriver sine låter selv. I et intervju ble de spurt om hvem som lager tekst og musikk, hvorpå de svarte: ”DIY- do it or die.”

Ballade kjenner også til at bandet nå ønsker å rydde opp i sin egen diskografi ved å slette alle spor etter disse låtene. De har dessuten fjernet alle låtene fra sin MySpace-side, og er heller ikke lenger å finne på Urørt sine sider.

Det har ikke lykkes Ballade å komme i kontakt med Fitts For Fight. På MySpace-siden står følgende uttalelse:

”STATEMENT: OK SO IT’S SOME SHIT GOING ON WITH OUR DJ RIGHT NOW, AND YES, WE ARE TO LAZY TO PRODUCE ALL OUR SONGS SO YES, SOMEONE ELSE DO IT. WE DON’T KNOW WHETER HE HAVE STOLEN THE TRACKS OR NOT. WE ARE TERRIBLY SORRY FOR THIS AND WANT TO MAKE IT UP. IF ANYBODY IS IN CONTACK WITH OLE HATTERUD AKA DJ SVALBARD PLEASE TELL HIM TO CONTACT US ASAP!”

Ballade har ikke funnet ut hvem som skjuler seg bak navnet Ole Hatterud eller “DJ Svalbard”. Eneste søkertreff vi fikk på begge var til bandets egen MySpace-side.

Publisert:

Del: