Solistene Jorun Marie Rypdal Kvernberg, Benedicte Maurseth og Gro Marie Svidal, samt gruppene Rysstad/Sporsheim Berg, Geitungen og Sver er plukket ut til å konkurrere om hvem som blir Årets unge folkemusikere 2007. Her følger en presentasjon av kandidatene.

Gro Marie Svidal

INTRO-folk kåret for første gang ”Årets unge folkemusikere” i juli 2005, og vinneren ble Majorstuen som fikk en skreddersydd lanseringspakke for 2005 og 2006.

Nå står seks andre håpefulle semifinalevinnere klare til ta over. Tre solister og tre grupper er plukket ut i lanseringsprogrammet INTRO-folk og skal konkurrere om hvem som blir ”Årets unge folkemusikere 2007”. Vinnerne av hver semifinale møtes til en Grand Finale på Telemarkfestivalen i Bø i juli 2007.

Jorun Marie Rypdal Kvernberg er musikkutdannet felespiller som har tradisjonsmusikk fra Møre og Romsdal i høysetet. Hun har vunnet flere musikk konkurranser, gitt ut CD’er og turnert med Tindra og Majorstuen. De to andre solistene Benedicte Maurseth og Gro Marie Svidal har i likhet med Kvernberg gitt ut CD og spilt mange konserter både i inn og utland. Maurseth samarbeider på tvers av genrer og fordyper seg i tradisjonsmusikken fra Hardanger, mens Svidal formidler slåttetradisjon fra Sogn og Fjordane.

Gruppen Sver har tradisjonsbasisen fra folkemusikken i Røros-området, men henter også viktige impulser fra Hallingdal og Agder. Sver betyr sort og flott eller staut og heftig og dette forsøkes formidlet i musikken. Sver består av Olav Luksengård Mjelva på fele og hardingfele, Leif Ingvar Ranøien på torader og Vidar Stefan Berntson Skrede på fele og gitarer.

Duoen Rysstad/Sporsheim Berg består av Kim André Rysstad på vokal og Trond Sporsheim Berg på gitar. De spiller viser, ballader og stev hentet fra folkemusikktradisjon først og fremst fra Setesdal og Telemark.
Geitungen er en trio med Vidar S.B. Skrede på hardingfele, fele og gitar, Olav Christer Rossebø spiller fele, mandolin og gitar, og Håvard Ims er norgesmester i torader.

Første semifinale starter på Folkemusikkveka på Ål i mai der Sver møter Geitungen, neste ut er Førde Internasjonale Folkemusikkfestival der Jorun Marie Rypdal Kvernberg konkurrerer med Kim André Rysstad / Trond Sporsheim Berg og siste semifinale er på Riddu Riððu festivalen i Kåfjord der Gro Marie Svidal møter Benedicte Maurseth. Juryen består av Øyonn Groven Myhren, Ånon Egeland og Inga Juuso. Juryleder er Åse Kleveland, direktør i Rikskonsertene.

Publisert:

Del: