DEBATTINNLEGG: – Musikkbransjen farer med løgn om konsekvensene av fildeling. På samme måte som plateselskapene i dag blir tvunget til å innrømme at kopisperrer på musikkfiler er dårlig butikk, vil de om noen år bli tvunget til å oppgi motstanden mot fildeling av samme grunn, hevder leder i Unge Venstre, Lars-Henrik Michelsen.

Unge Venstre_logo

13.august meldte Dagsavisen at musikksalget til EMI økte med 60 prosent etter at kopisperren ble fjernet fra selskapets musikkfiler, og flere selskaper planlegger nå å gjøre som EMI. Men selv om musikkbransjen innser at kopisperrer har virket mot sin hensikt, opprettholder de motstanden mot fildeling.

Det finner Unge Venstre uforståelig:

Positivt for mangfoldet

— Fildeling er et forholdsvis nytt medium som gir fantastiske muligheter til å spre kultur. Fremfor å motarbeide dette nye mediet, slik musikkbransjen gjør i dag, bør de ta i bruk de mulighetene som fildelingsteknologien gir, sier Lars-Henrik Michelsen, som er leder i Unge Venstre.

Han tilbakeviser påstandene fra Marte Thorsby, direktør i IFPI, om at fildeling fører til ensretting og mindre musikkmangfold.

— Hvorvidt forbrukerne får et mangfoldig musikktilbud å velge mellom er avhengig av om musikken som finnes der ute blir tilgjengelig. Med fildeling kan artister nå forbrukerne uten å gå omveien via plateselskapene, og det er kjempepositivt for mangfoldet, sier Michelsen.

Å gjenta en løgn

Unge Venstre-lederen er heller ikke enig i påstanden fra Thorsby om at fildeling ødelegger musikksalget.

— Plateselskapene slutter aldri å legge skylden for sviktende CD-salg på fildeling. Men en løgn blir ikke mer riktig ved å gjenta den flere ganger. Musikkbransjen må innse at konkurransen om underholdningskronene til oss forbrukere er hardere i dag enn for ti år siden. I tillegg har ikke musikkbransjen lykkes i det hele tatt med overgangen til digital musikk.

— Hvordan kan de forlange at vi som forbrukere skal kjøpe sanger på nettet som ikke kan kopieres eller spilles av på alle avspillere? spør Michelsen.

Det er Unge Venstre som melder dette.

Publisert:

Del: