Festspillene Turné – enhet for profesjonelt musikksamarbeid i Nord-Norge, har fordelt statlige tilskudd til frie musikkgrupper i landsdelen for 2003. Til tross for begrensede midler til fordeling, kan man slå fast at tilskuddsordningen avsted-kommer stor aktivitet med profesjonelle musikere i Nord-Norge. Det viser den foreløpige rapporteringen fra de grupper som fikk tilskudd i 2002. I denne pressemeldingen avsløres årets tilsagn i kategorien regionale tilskudd.

Urban Connection

Festspillene Turné har for 2003 mottatt søknader om i alt 3,3 mill. kroner, fordelt på et 60-talls søknader. Budsjettrammen for tildeling av midler er på kr. 600 000. Av dette går rundt kr. 50 000 bort i administrasjon og riksdekkende annonsering. Det blir også satt av kr. 100 000 til løpende fordeling (ad hoc) gjennom hele året. Av de resterende midlene er kr. 250 000 øremerket tilskudd til konserter i Nord-Norge, mens kr. 200 000 kan søkes av nordnorske grupper som skal spille utenfor landsdelen.

Festspillene Turné har i flere år gjort staten oppmerksom på at tilskuddsordningens budsjettramme ikke er prisregulert siden 1992, men foreløpig uten respons. I praksis innebærer dette at frie grupper i Nord-Norge 2003 ikke kan bruke mer penger på flybilletter eller hotell enn hva man gjorde i 1992. Det er rimelig å anta at dette har bidratt til at antallet søknader om støtte til lengre landsdelsdekkende turnéer er lavere enn tidligere.

Årets tilsagn i kategorien regionale tilskudd:

Mezzosopran på lanseringsturné
Mezzosopranen Marianne Beate Kielland er frilanser og nyinnflyttet til landsdelen. Hun ønsker å legge ut på en liten lanseringsturné til nordnorske kulturhus sammen med pianisten Sergei Osadchuk (Tromsø).
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 20 000

Plateaktuelle prisvinnere på turné med jazz i trioformat

Urban Connection ble kåret til ”Årets unge jazzmusikere” i 1998. Siden den gang er det blitt 2 CD-utgivelser, Spellemannspris og diverse andre utmerkelser både i Norge og utenlands. Gruppas saksofonist Frode Nymo bor i Oslo, men kommer opprinnelig fra Valnesfjord i Nordland.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 20 000

Glorete pling-plong på ILIOS-festivalen i Harstad
Trekkspillvirtuosen Frode Haltli, slagverkeren Eirik Raude og gitaristen Thomas Kjekstad har laget en glorete forestilling basert på 1970-tallets samtidsmusikk. På ILIOS-festivalen i blir den satt opp med lysdesign, kostymer og kulisser.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 20 000

Barneforestillinger i regi av ILIOS-festivalen
ILIOS-festivalen arrangerer skolekonserter med samtidsmusikk i Harstad. Årets artister er den nederlandske lydpoeten Jaap Blonk og gitaristen Ivar Grydeland. Jaap Blonk har det siste året gjort flere uforglemmelige konserter i Norge, blant annet på Kongsberg Jazzfestival.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 20 000

Elektronikabasert visepop med Aftenpostens kvinnelige favoritt
Etter utgivelsen av Anne Lorentzens tredje CD ”Såre sinn” i 1999 ble hun utropt til årets kvinnelige artist av Aftenpostens anmelder. Nå reiser hun på turné i Nord-Norge sammen med 2 musikere og en lyddesigner. Anne Lorentzen bor i Oslo, men kommer fra Sør-Troms.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 20 000

Sangsolist til ”Messe for en såret jord” på Stokmarknes
Hege Monica Eskedal er engasjert som sangsolist til Stokmarknes blandede kors opp-setning av <?xml:namespace prefix = st1 />Ketil Bjørnstads ”Messe for en såret jord”. Oppsetningen omfatter 33 sangere fra Hadsel. FINN Turné gir støtte til engasjement av profesjonell sangsolist.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 10 000

Nord-Norsk klezmerensemble på vårturné
Kapellmester Morten Michelsen fra Hålogaland Teaters ”Spellemann på taket” reiser på turné med 2 andre unge musikere fra nord. På repertoaret står østeuropeisk folke-musikk ispedd en del jazzelementer. Trioen spiller også egenkomponerte klezmer-låter.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 15 000

Joik, poesi og dans
Forestilling med joik, poesi og dans på 3 samiske festivaler – påskefestivalene i Kautokeino og Karasjok samt Riddu Riddu. Forfatter Inga Ravna Eira, 3 musikere og 2 dansere lager en forestilling med samenes gamle religion som grunntema.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 15 000

Hardrock fra Beethoven til Metallica
Rockegruppa Elements fra Harstad i samarbeid med elektriske strykere fra MiN-ensemblet i Narvik. Sterkt konsertprogram med tema ”utvikling og likhetstrekk innen progressiv rock fra sein middelalder til nåtid”.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 30 000

Fjordjazz – turné med trio til nordnorske kriker og kroker
Gitarist Filip Konradsen, bassist Dag Erik Pedersen og sanger Maria Vangen besøker midlertidige jazzklubber i Børselv, Gisund, Torsken og Senjahopen. Nord-norske jazzmusikere spiller jazz i landsdelens kriker og fjordkroker.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 15 000

Håvard Stubø kvintett
En saftig jazzkvintett med tenorsax og gitar på toppen av en solid kompgruppe. Unge emigrerte nordnorske jazzmusikere møter fastboende veterander, med modaljazz og moderne bop på repertoarlista. Håvard Stubø (git), Atle Nymo (ten), Jørn Øien (pno.) Konrad Kaspersen (bass), Trond Sverre Hansen (trommer)
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 30 000

Jazzverksted for ungdom på Sortland Jazzweekend
Sortland Jazzweekend feirer 15 år i september 2003. I den anledning ønsker festivalen å arrangere et åpent seminar på tvers av genrene og med ungdom som målgruppe. Bak Satsingen står Sortland Jazzweekend, Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap, samt Vesterålen Storband.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 10 000

Seminar og turné med unge strykere i Vesterålen
Barents Kammerorkester (ungdomsprosjekt) avvikler seminarer og turné i Vesterålen, og har invitert den unge norske jazzfiolinisten Ola Kvernberg som solist. Idéen er å skape et møte mellom tradisjonelt utdannet ungdom og en improviserende artist med bakgrunn i flere sjangere.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 5 000

Odd-Erik Rude Band – originalkomponert jazz med 9 musikere
Nordnorsk jazzveteran med ny satsing. Tromsøbasert ensemble med 9 musikere som spiller originalkomposisjoner av fløytisten Odd-Erik Rude. Ensemblet skal reise på turné i november 2003.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 20 000

Tilsagn for 2003 i kategorien nasjonale tilskudd:
Áigi – samisk poprock på profileringstur til Sør-Norge
Samisk-finsk poprock-band med solid satsing: Bandet drar til Oslo for å lage både CD og video. I tillegg blir det 5 konserter på Østlandet. Det er også aktuelt å lage TV-dokumentar om bandet (NRK Sami Radio). Anne Gro Gaup er bandets frontfigur og initiativtaker til prosjektet.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 30 000

Hallgeir Pedersen Trio – moderne bop fra Øksfjord
”Jazzmiljøet i Øksfjord? Det er meg det” skal han ha sagt i et intervju. Gitaristen Hallgeir Pedersen er en selvlært nordnorsk jazzkomet. I 2002 vant han Randi Hultin-prisen, og har i løpet av få år rukket å etablere seg som en av rikets mest etterspurte jazzsolister. Trioen planlegger en solid turné i Nord-Norge, med en avstikker til Oslo. Pedersen har med seg Trond Sverre Hansen på trommer og Steinar Raknes på bass.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 35 000

Susanne Lundeng med band på turné i Tyskland
Felespilleren Susanne Lundeng hadde stor suksess i Tyskland 2002, og nå vil tyske festivaler og konsertarrangører gjerne ha Lundeng og hennes band tilbake. Turnéen er planlagt gjennomført i juni 2003.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 40 000

Vokal Nord til korkonkurranse og festival i Italia
Koret Vokal Nord er invitert til å delta i Concorso Internationale di Canto Corale, CA Seghizzi. Dette prestisjetunge arrangementet avholdes i Gorizia i Italia, og omfatter både korkonkurranse og festival. Vokal Nord skal også avholde konserter i Bologna-området.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 35 000

Johanna-Franziska og Trond Wika
Det initiativrike musikalske ekteparet Johanna-Franziska og Trond Wika er blitt invitert til Petrozavodsk i Russland i anledning byens 300-års jubileum. Byjubileet omfatter også en musikfestival, og her skal paret Wika framføre norsk musikk – fra klassisk repertoar av Grieg og Valen til ny norsk musikk av Karstein Brustad.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 25 000

Nord-Norsk-Amerikansk jazzgitar-samarbeid
Den amerikanske gitaristen Randy Johnston i tospann med kollega Øystein Norvoll fra Tromsø på ”oppfølgingsturné” i Norge. De begge gitaristene jobbet sammen for første gang i 2002, og har siden hatt planer om en ny turné. Oddmund Finseth fra Sortland spiller bass, mens eksil-nordlendingen Roger Johansen er å finne pauker og cymbaler.
Tilsagn fra Festspillene Turné: NOK 35 000

Publisert:

Del: