Italieneren Fabio Biondi blir fra sesongen 2006/2007 knyttet til Stavanger Symfoniorkester som en av orkesterets kunstneriske ledere. Han overtar med dette jobben som Frans Brüggen og Philippe Herreweghe har hatt tidligere. Biondi gjestet Stavanger Symfoniorkester og den internasjonale kammermusikkfestivalen for første gang sist sommer og gjorde inntrykk på både musikere og publikum.

Stavanger Symfoniorkester

Italieneren Fabio Biondi blir fra sesongen 2006/2007 knyttet til Stavanger Symfoniorkester som en av orkesterets kunstneriske ledere. Han overtar det ansvaret som Frans Brüggen og Philippe Herreweghe har hatt tidligere og vil konsentrere seg om musikken fra barokken og wienerklassisismen. Avtalen med Stavanger Symfoniorkester er foreløpig en tre-årig kontrakt med mulighet til forlengelse. Biondi skal i løpet av sesongen arbeide 4-6 uker og gi minst 8 konserter med orkesteret.

Fiolinisten og dirigenten Fabio Biondi er i dag en av de mest innflytelsesrike musikere innenfor tidlig-musikken og italiensk barokkmusikk i særdeleshet. Han debuterte allerede som 12-åring med det italienske radiosymfoniorkesteret og opptrådte som solist på barokk-fiolin i Musikkverein i Wien da han var 16. I 1989 startet han ensemblet ”Europa Galante”, som fort gjorde seg bemerket langt utover Italias grenser. Nå regnes ensemblet for å være et av de fremste i verden på originalinstrumenter. Han leder fortsatt dette ensemblet og turnerer verden over og spiller i de mest berømte konsertsalene i USA, Japan, Australia og Europa. En rekke av de mange CD-innspillingene som ensemblet har gjort, har blitt belønnet med priser i mange forskjellige land. Biondi har en eksklusiv platekontrakt med Virgin.

Biondi gjestet Stavanger Symfoniorkester og den internasjonale kammermusikkfestivalen for første gang sist sommer og gjorde sterkt inntrykk på både musikere og publikum. Han har også arbeidet med Det norske Kammerorkester, der han har et nytt engasjement neste år. Han deltok også på Festspillene i Bergen i fjor med sitt ensemble Europa Galante.

I de senere år har SSO arbeidet spesielt med den delen av repertoaret som er minst avhengig av det store symfoniorkesterets besetning, den eldste og den nyeste musikken. Det har man gjort med ulike faste, spesialiserte dirigenter på hvert felt. I tidlig- og førromantisk musikk har Stavanger symfoniorkester samarbeidet med store navn innenfor historisk fremførelsespraksis, Frans Brüggen og deretter Philippe Herreweghe. Det er denne rollen som Fabio Biondi nå overtar. Den andre kunstneriske lederen Susanna Mälkki, som har hånd om det internasjonale fra romantikken og fremover. For å utvikle seg som samtidsensemble har orkesteret dessuten knyttet en fast forbindelse til det franske Ensemble Intercontemporain, stiftet av Pierre Boulez.

Publisert:

Del: