Søndag 24. august drar 14 norske jazzmusikere på nasjonal festivalturné til Syria. I bakgrunnen finner vi kulturaktører med østlige fortegn og rundt 200 mil mellom postnumrene: kunstentreprenørene Pikene på Broen i Øst-Finnmark og Østnorsk jazzsenter i Oslo.

Norske Store 2007 (foto: Andreas Frøland)

Kunstentreprenørene Pikene på Broen i Kirkenes har etablert Norges ledende kunstnettverk mot øst. Pikenes vev strekker seg lenger enn Russland, og omfatter både Kaukasus og Midtøsten. Å inspirere norsk utenrikstjeneste til å satse på grensesprengende kunst og kultur har stått sentralt i deres arbeid. Det er derfor ingen tilfeldighet at det er Pikene den norske ambassadøren og Midtøsten-veteranen Hans Wilhelm Longva henvender seg til for å få norsk medvirkning på festivalen Jazz Lives in Syria i august. Ønsket var å kunne presentere ny heilnorsk musikk, inspirert av jazztradisjonen. Albumet “Denada” fanget syrernes oppmerksomhet, og det var kanskje ikke en ulempe at den syriske festivalsjefen selv driver et storband i Damaskus.

Debutalbumet “Denada” fra 2006 har åpnet mange dører for de 15 musikerne i Østnorsk jazzsenters profesjonelle storband. Til nå har bandet vært kjent under navnet Norske Store, og de tar fatt på høstsesongen under navnet Ensemble Denada, oppkalt etter en komposisjon av bandleder Helge Sunde. Første utreise med nytt navn går til festivalkonserter i byene Aleppo, Tartous og Damaskus. I tillegg skal bandet avholde seminarer for syriske musikere og bidra i et festivalensemble.

Ensemble Denada / Syria 2008:

Komponist og orkesterleder/trombone: Helge Sunde
Saksofoner: Frode Nymo, Atle Nymo, Børge Are Halvorsen, Steffen Schorn
Trompeter: Frank Brodahl, Marius Haltli, Anders Eriksson
Tromboner: Arild Hillestad, Atle Hassel
Komp: Olga Konkova, Jens Thoresen, Per Mathisen, Håkon Mjåset Johansen

Norske store drives av Østnorsk jazzsenter og mottar ensemblestøtte fra Norsk kulturråd og Oslo kommune. Utenriksdepartementet har bidratt til reisen til Syria.

Dette i følge en pressemelding.

Publisert:

Del: