Plateselskapet EMI kunngjorde mandag på en pressekonferanse at de fjerner kopisperren på musikken sin. – En stor seier for forbrukerne, applauderer Forbrukerrådet, som i februar lanserte åtte ufravikelige rettigheter som skal gjøre det enklere å være digital forbruker. – Formålet er å gi klare og rimelige rettigheter som den vanlige forbrukeren kan forholde seg til. Det at EMI fjerner kopisperren på musikken sin, er helt i tråd med dette, sier Forbrukerrådet. Her kan du lese deres egenfremstilling av saken, slik den fremstår på nettstedet Forbrukerportalen.no.

MP3-parodi

EMI og Apple holdt tidligere i dag en pressekonferanse, hvor de bekreftet ryktene som gikk verden over – EMI fjerner kopisperren fra musikken sin og Apple blir den første nettbutikken som selger den DRM-frie musikken.

Forbrukerrådet klagde Apples iTunes Music Store inn for Forbrukerombudet januar i fjor, hvor spørsmålet om urimelig kopisperrer ble tatt opp. Forbrukerrådet fikk tidligere i år medhold i dette punktet, noe som resulterte i et brev publisert på Apples nettsider fra Steve Jobs hvor han oppfordret musikkbransjen til å fjerne de tekniske sperrene.

— Det er med stor glede og interesse vi har mottatt nyheten fra EMI og Apple. Uavhengig av hvordan den digitale markedsplassen utvikler seg videre, er i dag en svært viktig dag. To av de største markedsaktørene innen digital musikk tar endelig ansvar, og introduserer en løsning som gagner forbrukere verden over, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet Torgeir Waterhouse.

– Vi applauderer EMI og Apple, og oppfordrer alle andre aktører til å ta det samme svært viktige skrittet i opprydningen av det digitale kaoset som råder i dag, fortsetter Waterhouse.
Apple må fortsatt svare

I dag bruker iTunes en DRM som kun tillater avspilling på Apples egen MP3-spiller iPod. I brevet sendt Apple tidligere i år, ber Forbrukerombudet og flere andre europeiske forbrukermyndigheter iTunes å endre eller lisensiere ut beskyttelsesteknologi (DRM) slik at nedlastede filer kan spilles av på alle typer MP3-spillere.

— Selv om EMI og Apple har tatt et stort og avgjørende skritt i riktig retning, er det viktig ikke å glemme at Apple og iTunes innen slutten av september fortsatt må svare hvordan de skal endre sine vilkår for DRM, sier Waterhouse. – Skrittet som ble tatt i dag viser imidlertid at det faktisk er mulig å løse problemene bransjen har valgt å innføre med DRM, og vi håper resten av aktørene viser samme vilje til å løse problemet som EMI og Apple har vist i dag.

Forbrukerne har inntil nå vært tilnærmet rettsløse på det digitale markedet. Utsiktene mot et velfungerende informasjonssamfunn ser imidlertid fra i dag av betydelig bedre ut.

— Vi kan nå være på vei tilbake til et velfungerende informasjonssamfunn med fokus på tilgang til innhold og interoperabilitet istedenfor på de negative konsekvensene av implementeringen av DRM. EMI og Apple har i dag vist ansvar og vilje til å gjøre sin del av jobben, og de fortjener en stor applaus. Vi oppfordrer nå alle andre relevante aktører til å vise like mye ansvar, og ta det samme svært viktige skrittet, sier Torgeir Waterhouse.

Forbrukerrådet lanserte i februar 8 ufravikelige rettigheter som skal gjøre det enklere å være digital forbruker.

— Formålet er å gi klare og rimelige rettigheter som den vanlige forbrukeren kan forholde seg til. For at flest mulig skal kunne nyttiggjøre seg den teknologiske utviklingen på best mulig måte, er det nødvendig å gjenopprette balansen mellom næringen og forbrukerne. Det at EMI fjerner kopisperren på musikken sin, er helt i tråd med dette. EMI og Apple tar ansvar for å rydde opp i det digitale kaoset som råder, og dette er svært viktig for implementeringen av Dine Digitale Rettigheter, avslutter Waterhouse.

Saken er opprinnelig publisert hos Forbrukerportalen.no, og kan leses i sin opprinnelige kontekst på denne siden.

Den er skrevet av informasjonsrådgiver Kristin Thilesen, og bringes videre med velvillig tillatelse av webredaktør Sissel Elisabet Helminsen.

En oversikt over Forbrukerrådets 8 Digitale Rettigheter finner du på denne siden.

Publisert:

Del: