GO!-turnéen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Rikskonsertene, Norsk Rockforbund og Norgesnettet, sender for andre gang en utvalgt artist på en turné til 500.000. I fjor gikk fikk Sondre Lerche æren, i år er det Vidar Vang sin tur – begge hovedsatsinger hos EMI. Samtidig sliter band på mindre selskaper med å få pengene til å strekke til – selv om de har vist seg gode nok til å begeistre utlandet. Turnén sender Vang ut på 14 konserter over hele Norge fra 8. til 26. oktober.

Vidar Vang

–Vi har ikke gått til EMI for å få Vidar Vang, sier informasjonskonsulent ved rikskonsertene, Guro Kleveland: – Det er absolutt ikke noe poeng at artisten skal være på et stort selskap, vi hadde valgt ham uansett hvor han var signet. At det ble en EMI-artist også i år er en ren tilfeldighet, sier hun, og får støtte av daglig leder for Norgesnettet, Terje Haakonsen:

–Det er helt tilfeldig at det ble EMI-artister to år på rad, selskapstilknytning ble overhodet ikke diskutert da artisten ble valgt. Det eneste dette kan indikere, er at EMI er aktive når det gjelder å signere gode norske artister. Vi kan ikke legge begrensninger rundt at artisten ikke kan være på et major-selskap, eller at det ikke kan være samme selskap to år på rad – det ville gjøre målsetningen vår skadelidende.

Og målsetningen, det er å bringe en glimrende norsk artist ut på en norgesturne, sammen med et støtteapparat kalt Arrangør-Ambulansen, som vil reise i forveien, og kurse turnéstedene. Ikke fordi distrikts-Norges spillesteder er “syke” eller trenger akutt hjelp, men fordi GO! ønsker å tre til med en støttende hånd når det gjelder konsertplanelgging. Mye av den halve millionen går til Arrangør-Ambulansen, forteller Haakonsen.

Men både han og Kleveland forstår at folk reagerer når ett stort selskaps artister blir sendt på en så verdifull turné for andre året på rad – samtidig som band på mindre selskaper og langt slankere budsjetter får langt mer oppmerksomhet i utlandet:

— Jeg ser at dette kan virke som en uheldig sammenheng. Men prosjektets målsetting er å profilere dyktige musikere, og det er det vi forholder oss til, sier Kleveland.

Haakonsen forstår også reaksjonene, men mener at de kommer av at folk misforstår hva som skjer:

— Vi gir ikke 500.000 til EMI, som de sparer fra sin pott. Vi gir heller ikke 500.000 til Vidar Vang. GO!-turneen er en langt mer sammensatt affære, der Artist-Ambulansen også er en viktig del. Ett av våre suksesskriterier er at det kommer folk på konsertene, dermed må vi ha en veldig god artist, og det har vi funnet. Avgjørelsen var veldig unison i retning Vidar Vang, på samme måte som den var det med Sondre Lerche i fjor, og det hadde vært like galt å ignorere Vang fordi han var på EMI som det hadde vært å velge ham på grunn av plateselskapstilknytningen. Genre eller selskap er ikke avgjørende, og kommer uansett til å jevne seg ut med årene.

Haakonsen kan også fortelle at det ikke nødvendigvis er noen fordel å være på et stort selskap når det kommer til turnéstøtte: – Ingen av major-selskapene gir noen turnéstøtte til sine norske artister, utover å kanskje spytte inn noen penger til et release-party eller noe sånt. Småselskapene er derimot flinke til å søke inn til de ulike støtteordningene som finnes, sier Haakonsen.

Publisert:

Del: