Elias Akselsen er nå i full gang med årets juleturne , kalt “Her kommer dine arme små”. På denne kirketurnéen har sangeren med seg datteren Veronica Akselsen, plateaktuell med “Fattige er de som først fikk se” på VIA Music, og multiinstrumentalisten Stian Carstensen. I morgen opptrer far og datter dessuten til inntekt for Frelsesarmeen, sammen med kritikerroste Roy Lønhøiden.

Veronica Akselsen, 2004

Av Arvid Skancke-Knutsen

Også i år opptrer en rekke kjente musikere som julemusikanter til inntekt for Frelsesarmen. Konsertserien startet 30. november, med Bettan og The International Tussler Society på Egertorget i i Oslo. I går opptrådte We i Oslo, mens Åge Aleksandersen spilte på Trondheim Torg. Torsdag opptrer Minor Majority, fredag Roy Lønhøiden, Elias Akselsen og Veronca Akselsen, og lørdag D.D.E. og Vazelina Bilopphøggers. Det er Dagbladet som er med på å arrangere disse julekonsertene, der alle penger går uavkortet til Frelsesarmeens arbeid.

Elias Akselsen ga i fjor ut julealbumet “Her kommer dine arme små”, som høstet hele 14 seksere blant norske anmeldere – og dermed kanskje kan påberope seg å være den mest kritikerroste CD-utgivelsen i norsk musikkhistorie. Dagsavisen omtalte den som “… den vakreste juleplata som er utgitt her til lands. Et dokument over et folks lidelse. Etterlater lytteren både rystet og varm. Så langt fra storsentersanger og kjøpefest at oppriktigheten blir en fryd i seg selv”, mens Adresseavisen kalte prosjektet “Rått, ekte og selvopplevd. Bedre enn hyllemeter med teologiske avhandlinger, makter Akselsen med sin unike formidling å fortelle hva julen handler om.”

Nå har også datteren Veronica Akselsen tatt med seg kjente og ukjente favorittjulesanger, i selskap med country- og roots-musikere som Roy Lønhøiden, brødrene Bjørn og Stein Kulseth, samt Arnfinn Tørrisen og Fred Johnny Østbøl. Lønhøiden stilte også med en helt ny julevise, “Fattige var de som først fikk se”, som han hadde skrevet til Veronica Akselsen. Innspillingen ble gjort av Robert Jønnum, som tidligere bl.a. har jobbet med Ai Phoenix, King of Convenience, Salvatore og St. Thomas.

“Denne plata representerer det motsatte av den polerte julesangtradisjonen, der det er om å gjøre å få innspillingene pakket inn i bomull og glitter slik at de silkemykt glir inn i lytterens julebevissthet”, skrev Fredrik Wandrup i Dagbladet, og la til: “Veronica Akselsen har ingen polert stemme; hun synger med en intensitet som er ren, men også rå og kraftfull på en nærmest spiss måte. Resultatet er et uttrykk som tvinger deg til å lytte til de poetiske tekstene til mestere som Peter Dass, Bernhard Severin Ingemann, Grundtvig, men også Geirr Lystrup og Erik Hillestad.”

Juleturnéen med far og datter startet i Nidarosdomen i Trondheim, lørdag 27.november. Gjenstående konserter er som følger:

Moss kirke (4 des.), Kampen kirke (5 des.), Vinger kirke (10 des.) Lillehammer kirke (11. des.), Fredrikstad Domkirke (12 des.), Siggerud kirke (14 des.), Gjøvik kirke (15. des), Sofienberg kirke (16. des.), Røros kirke (17. des.), Helgerud kirke (19. des.) og Asker kirke (21. des.).

Du kan lese mer om artistene og utgivelsene på disse sidene fra VIA Music, eller på denne siden fra managment- og booking-byrået ArtistSupport. Elias Akselsen har denne høsten også blitt gjenstand for en egen biografi, ført i pennen av VG-skribent Stein Østbø. Du kan lese mer om arbeidet med denne boken – og utdrag fra den – ved å følge de første artikkellenkene nedenfor.

Publisert:

Del: