Samtidskomponistene Sven Lyder Kahrs og Ragnhild Berstad fikk i går hver sin Edvard-pris for samtidsmusikk. Prisene, som ble overrakt av TONOs styreformann i Lindemansalen på NMH, lyder på 40,000 kroner.

Sven Lyder Kahrs

Prisene ble overrakt av TONOs styreformann og mangeårig formann i Norsk Komponistforening, Håkon Berge. Jens Magnus, informasjonskonsulent i TONO, melder om entusiastisk applaus i Lindemansalen.

Prisvinnende urframførelse
Sven Lyder Kahrs vant sin Edvard for stykket Ein Hauch um nichts, en strykekvartett som ble urframført av Arditti-kvartetten under forrige Ultima-festival. Juryen kalte verket “et fascinerende motsetningsfylt og mangesidig stykke – samtidig flyktig og nærværende; en stort anlagt momentform som hele tida samler oppmerksomheten om øyeblikket gjennom en meget nyansert klangbehandling.”

— Det spilte jo en rolle hvordan stykket hørtes ut da det ble spilt, sier Sven Lyder Kahrs til Ballade, tydelig merket av nattens festivitas.

— Så jeg var veldig heldig å få denne bestillingen til siste Ultima for fremførelse med Arditti-kvartetten. Jeg var imponert over at de gjorde et så bra arbeid med stykket til en ukjent norsk komponist. De kom også opp med en del konstruktive forslag, innenfor de rammene jeg hade satt, som jeg kjøpte på flekken, sier Kahrs.

Han legger ikke skjul på at han synes “det var stas” å få Edvard-pris, selv om han kasnkje synes Griegs navn blir påkalt til litt vel mye.
— Jeg vet ikke hvordan herr Edvard ville stilt seg til at jeg fikk denne prisen. Men hvis det hadde vært en Fartein Valen-pris ville det neppe vært med noen penger, ler Kahrs.

Kort og godt
Ragnhild Berstad høstet pris og applaus for sitt verk Emutatio, for Orkester og kor med mezzo-solist. Juryen priser Berstads “evne til å smelte sammen det vokale og instrumentale til en ganske utsøkt klanglig helhetsvirkning”, og legger samtidig vekt på at Berstad i tillegg til å være en kunstmusiker av format også kjenner begrensningens kunst. “At betydelighet ikke er det samme som lengde demonstreres her i et kort og meget fint stykke for kor og orkester. ” heter det i juryens begrunnelse.

Publisert:

Del: