Statstilskuddet kommer et samarbeid mellom koret, Bergen Filharmoniske Orkester og Bergen Nasjonale Opera.

Kulturminister Trine Skei Grande sammen med Håkon Matti Skrede, musikalsk leder for Edvard Grieg Kor, kulturbyråd Julie Andersland og operasjef Mary Miller, © BNO

Kulturminister Trine Skei Grande slapp nyheten om 3 millioner i økt statstilskudd til Edvard Grieg Kor da hun var i Bergen sist uke.

De tre institusjonene Bergen Filharmoniske Orkester (BFO), Bergen Nasjonale Opera (BNO) og Edvard Grieg Kor (EGK), søkte sammen om støtte til økt satsing på det profesjonelle koret i Bergen. Ifølge pressemeldingen mener Skei Grande at dette samarbeidet er et forbilde for andre byer i Norge.

Med økt støtte kan koret satse mer langsiktig, dette kommer alle parter og byen til gode:

–Vi er glad for at Edvard Grieg Kor får denne annerkjennelsen for sitt nasjonale og internasjonale arbeid. Samarbeidet med BNO og BFO er avgjørende, og vi gleder oss til flere spennende samarbeidsprosjekter, sier Simon Kirkbride, daglig leder for Edvard Grieg Kor i meldingen.

operasjef Mary Miller understreker i samme melding at BNOs samarbeid med Edvard Grieg Kor står helt sentralt for oppdraget om å skape fremragende opera, og de tre organisasjonene nå gi flere opplevelser til Bergen.

Også Bernt Bauge, administrerende direktør i BFO setter pris på statstilskuddet.

– For den opera-symfoniske institusjonsklyngen i Bergen er et sterkt profesjonelt kor en viktig forutsetning for kvalitetsutviklingen av BFOs symfoniske korproduksjoner og BNOs operaproduksjoner. Denne tilskuddsøkningen er et godt skritt på veien videre. Nå er det viktig at også kommune og fylke følger på, sier han i meldinge.

EGK er ett av to profesjonelle kor på statsbudsjettet. EGK får i dag 4,3 millioner i statsstøtte samt støtte fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune. Koret har 8 sangere ansatt i 70 % stillinger og holder egne a capella-konserter i tillegg til å samarbeide med BFO og BNO på konserter og operaforestillinger. KOret har en ledende rolle i utviklingen av korsang i Bergens- og Vestlandsregionen, både for profesjonelle og amatører, og er mentor for Edvard Grieg Ungdomskor. Det er flere andre kor knyttet til EGK, herunder Bergen Guttekor Aspirantkor, Bergen Guttekor, Bergen Spirekor og Bergen Pikekor.

Kunstnerisk sett har samarbeidet mellom EGK, BFO og BNO allerede resultert i mange kritikerroste forestillinger – som for eksempel Peter Grimes i 2017, som fikk terningkast 6 av The Telegraph og flere andre og kom inn på topp 10 på The Guardians “best classical music of 2017”-liste.

Bergen Nasjonale Opera ble opprettet i 2007 og holder til i Grieghallen i Bergen. Fast samarbeidspartner er Bergen Filharmoniske Orkester.

Publisert:

Del: