Grammis i Sverige vil gjøre prisen kjønnsnøytral. Spellemann har ikke tatt stilling ennå.

Lisa Cronstedt, prosjektleder i Grammisgalan, som tilsvarer Spellemann i Norge, dropper kjønnskategoriene før neste års prisutdeling.

Les også: Vil ikke være kvinnelig artist

Cronstedt sier til den svenske avisen Expressen at Grammis vil gjøre prisen mer kjønnsnøytral.

— Förr var det mycket större chans för männen än för kvinnorna att vinna priser, men vi ser på bidragsflödena att det är mer jämnt idag, sier hun.

“Først og fremst artist”
I Sverige har det også vært debatt om det er riktig at menn og kvinner skal konkurrere i adskilte kategorier. Cronstedt sier til Expressen at Grammis delvis har lyttet til kritikken, delvis at det ligger i tiden, og at Grammis ikke vil ha for mange kategorier.

I Norge har kritikken mot kjønnsdelingen først og fremst blitt båret fram av Susanne Sundfør. Da hun mottok Spellemann for årets kvinnelige artist i 2008 sa hun i takketalen at var “først og fremst artist, ikke kvinne”, og for 2010 nektet hun å la seg nominere som årets kvinnelige artist.

Ikke tatt stilling
Marte Thorsby, leder i Spellemannkomiteen, sier at dette blir et tema i komiteen til høsten.

— Det er helt sikkert en av tingene vi vil diskutere når vi går gjennom våre kategorier, men vi har foreløpig ikke tatt stilling til om vi skal operere med kvinnelig og mannlig neste år.

— Er dette et puff i retning av at Spellemannkomiteen vil gjøre det samme?

— Det er for tidlig å si, sier Thorsby.

Spellemannsprisen har i to perioder tidligere vært kjønnsnøytral. Mellom 1975 og 1977, og mellom 1997 og 2002 var det én pris til “beste popsolist”.

Publisert:

Del: