INTERVJU: DølaJazz på Lillehammer åpnes offisielt i dag av Karin Krog, som nylig mottok Anders Jahres kulturpris. Krog skulle dermed være den fremste representanten for årets tema på DølaJazz som altså er FEMI. Krog skal ikke opptre, men DølaJazz har et bredt fokus på kvinner i jazz i år. – Frøy Aagre Offbeat har en veldig morsom besetning. Aagre vært her mange ganger, og i år kommer Trude Eick og Gunhild Seim til å være med som solister. Det er midt i blinken for vårt tema med tre kvinnelige instrumentalister på det nivået, sier Frode Fossbakken i DølaJazz til Ballade.

Frøy Aagre-Country1 (Foto: offbeat.no)

Av Carl Kristian Johansen

Festivalen beskriver seg selv slik at de i år vil sette et særskilt fokus på kvinnelige utøvere i jazz, det være seg instrumentalister eller vokalister.

Hvorfor ønsker dere å sette fokus på kvinner i jazz i år, bookingsjef Frode Fossbakken?

— Fordi vi har sett at det er langt igjen til å tilfredsstille forholdet mellom antallet kvinnelig utøvere i forhold til mannlige i Norge. Men vi har allikevel flere gode kvinnelige vokalister og instrumentalister derfor var det interessant for oss å ha dette temaet i år.

Hva ønsker dere å oppnå?

— Få fokus på dette videre – vi har fått bra tilbakemeldinger på dette fra blant annet Norsk jazzforum, og vi er ikke alene om å ha dette fokuset. I 2000 prøvde vi å iverksette seminarer med samme tema, men måtte avlyse på grunn av manglende påmelding og interesse.

— Det var en ganske frisk satsing som innebar mye penger, blant annet distriktsutviklingsmidler, men dessverre kom vi ingen vei med den teoretisk delen. I stedet for å snakke om det setter vi fokuset på scenen i år.

Blir det fulgt opp av noen form for seminar denne gangen?

— Det blir ingen seminarer eller møtevirksomhet i år, sier Fossbakken.

Artistene

Blant artistene som opptrer på DølaJazz i år finner vi blant annet Victoria Tolstoy, Frøy Aagre, Gunhild Seim, Marita Røstad, Maren Selvaag, Marilyn Mazur, Trude Eick og Silje Nergaard

— Frøy Aagre Offbeat har en veldig morsom besetning. Aagre vært her mange ganger, og i år kommer Trude Eick og Gunhild Seim til å være med som solister. De to er veldig spennende, og er midt i blinken for vårt tema med tre kvinnelige instrumentalister på det nivået de representerer.

— Vi er også fornøyd med det lokale tilsiget, og vi har Maren Selvaag, som nylig har begynt på Jazzlinja i Trondheim, på åpningskonserten i år. Marita Røstad er også fra Oppland og hun har også etablert seg i jazzgenren. Internasjonalt er Marilyn Mazur et etablert navn, og hennes kvintett av kvinner er et riktig valg for oss.

Fossbakken understreker at det ikke er aktuelt å gå på akkord med kvaliteten, og fortsetter rekken av kvinnelige artister med Victoria Tolstoy og Silje Nergård.

— I tillegg har vi Nergaard og Tolstoy som fyller sin rolle med stor publikumstekke og mye vakker musikk, selv om de har med seg rene gutteband, sier Fossbakken.

Fokus på musikk og kjønn

DølaJazz er ikke alene om å fokusere på kvinner og musikk denne høsten. I oktober arrangerer Musikkinformasjonssenteret MIC et seminar på Nasjonalbiblioteket med navnet Musikk og kjønn – om kjønnsarbeidsdelingens mange varianter, grunner og virkninger i musikklivet. I det seminaret stilles blant annet spørsmålet – Hva vet vi om utviklingen i kjønnsforskjeller og kjønnsrelasjoner i de ulike musikksjangrene? Musikk og kjønn-seminaret er et samarbeid mellom MIC, NTNU, Norsk Jazzarkiv og Norsk Kulturråd, og foregår 8. – 9. oktober.

Universitetet i Oslo har invitert den omstridte og anerkjente forskeren og professoren Susan McClary. Hennes mest kjente bok Feminine Endings revolusjonerte musikkvitenskapen, i følge UiO, ved å undersøke kropp, kjønn og seksualitet i alt fra Carmen til Madonna. Etter McClarys forelesning, Why Study Gender in Musicology, vil det være en paneldebatt med Anne Danielsen og Stan Hawkins. Dette skjer på Institutt for musikkvitenskap tirsdag 18. september kl.12.15 – 14.00, og er åpent for publikum.

DølaJazz på Lillehammer har altså de siste årene profilert seg gjennom temavinklinger, samtidig ønsker de å satse på unge talenter gjennom JazzIncubator-prosjektet. I JazzIncubator ønsker festivalen å presentere framtidens norske jazzmusikere mens de fortsatt er under utdanning.

DølaJazz på Lillehammer foregår i perioden 13. – 16. september. For ytterligere informasjon, gå til hjemmesiden til DølaJazz.

Publisert:

Del: