Fredag og lørdag inviterer Det Norske Blåseensemble til en fremføring av Gil Evans “Sketches of Spain”, med Arve Henriksen som solist og Maria Schneider som dirigent, først ved Lillehammer Jazzfestival og så i Oslo Konserthus. Ensemblet skal også urfremføre en forvisning av et nytt verk av Peter Tornquist, skrevet for ensemblet, og tenkt ferdigstilt sommeren 2006. Også denne førtpremieren vil ha Arve Henriksen som improviserende solist.

Arve Henriksen Nattjazz

Av Arvid Skancke-Knutsen

I september 2005 lanserer Det Norske Blåseensemble en konsertserie som vil strekke seg langt inn i kommende sesonger. Tittelen på denne serien er “Drafts of tomorrow”.

— Spørsmålet vi stiller i denne serien, er ”Når blir improvisasjon til komposisjon?”. Dersom vi lykkes i å finne svar på dette spørsmålet, vil vi alle kunne få oppleve noe som best kan kalles “sanntidsmusikk”, sier orkestersjef Gaute Solås i Det Norske Blåseensemble.

Maria Schneider: Gil Evans’ personlige fortolker

— Vi åpner serien med den amerikanske dirigenten, komponisten og arrangøren Maria Schneider, i fremførelse av Gil Evans’ tidløse klassiker “Sketches Of Spain”, sammen med norske trompetsolisten Arve Henriksen.

Maria Schneider kommer til Norge i høst kun for å innstudere og dirigere “Sketches of Spain” med Det Norske Blåseensemble. Hun er født i Windom, Minnesota, og bosatte seg i New York City i 1985, etter endte musikalske studier ved bl.a. Eastman School of Music. Som Gil Evans’ personlige musikalske assistent arbeidet Maria bl.a. med musikken til turneen Evans gjorde med Sting i 1987.

Som dirigent har Maria Schneider gjentatte ganger blitt invitert av ensembler over hele verden, som en naturlig fortolker av Evans’ materiale. I 2005 mottok komponisten og arrangøren en Grammy for sin innspilling “Concert in the Garden”. Dette skal være første Grammy gitt til en innspilling som ikke har tradisjonell distribusjon i platebutikker.

— Vågestykke av Arve Henriksen

Da Arve Henriksens første soloinnspilling, “Sakuteiki”, kom ut i 2001, skrev BBC Online: “a thing of rare and compelling beauty… musicmaking as natural and essential as breathing. Henriksen har siden tidlig nittitall deltatt på innspillinger og konserter i inn- og utland. Her hjemme er han kanskje best kjent som musiker i trioen Veslefrekk og kvartetten Supersilent, og omtales ofte som en “musikernes musiker”, som også treffer et generelt musikkinteressert publikum.

— Arve Henriksen har tatt på seg å fortolke Gil Evans musikalske landskap, hvor svært få trompetere har våget å bevege seg, etter Miles Davis legendariske innspillinger av “Sketches of Spain”. Her kan man oppleve Arves myke, men sterke, spill skinne rent og klart mot Evans tidløse teksturer, sier Solås.

Gaute Solås kan også fortelle at det en forpremiere på et helt nytt stykke musikk, improvisert og komponert av Arve Henriksen og Peter Tornquist, i nært samarbeid med Det Norske Blåseensembles musikere.
— Her vil publikum kunne oppleve sann musikk spilt i sann tid, men som nok ikke vil minne mye om “samtidsmusikk”, slik de fleste kjenner den. Er det mulig å spille ny musikk som er spennende og inkluderende? Selvfølgelig, mener vi. Dette er musikk for deg som lytter til Beethoven, Miles Davis, Sting – eller alle samtidig, sier Solås.

Komponist Peter Tornquist (født 1963) har svensk bakgrunn, men er oppvokst i bl.a. Sveits og Brasil. Han flyttet til Norge i 1984 for å studere komposisjon med Lasse Thoresen ved Norges Musikkhøgkole. I 1989-1991 studerte Tornquist ved Royal College of Music i London, med den britiske komponisten George Benjamin som veileder. Tornquist er for tiden statsstipendiat i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole, og underviser også i en rekke musikkteoretiske fag ved NMH.

Tornquist har siden 2004 samarbeidet nært med Arve Henriksen, om utvikling av komposisjonsprosesser styrt av improvisasjon som form og element. Tidligere har han også fått sine verk fremført av bl.a. Oslo Sinfonietta, Stavanger Symfoniorkester, samt Tokyo Symphony Orchestra.

Det blir kun to muligheter til å høre Maria Schneider dirigere Det Norske Blåseensemble med Arve Henriksen dette året: Fredag 16. september på Lillehammer Jazzfestival, og lørdag 17. september i Oslo Konserthus.

Om Det Norske Blåseensemble

Det Norske Blåseensemble (DNBE) er en relativt ny fikstur i norsk musikkliv, men har en lang historie bak seg rent musikalsk, med aner helt tilbake til 1734. Stiftelsen DNBE er et rendyrket blåse-orkester med fokus på både musikalsk nyskapning og tradisjonsforvaltning. DNBE omtaler seg selv som en nasjonal pådriver for utvikling av ny, original og meningsfylt musikk, skrevet for stort blåseorkester. I ensemblet finner man noen av Norges fremste solister på sine respektive instrument, noe de selv mener skaper et helt spesielt, musikkfaglig miljø.

— De musikk-interesserte og musikkglade vil finne at ensemblet er et arnested for unike og spennende musikalske ideer og produksjoner fremover, lover Gaute Solås.

I 2005 kom Det Norske Blåseensemble ut med den historiske, og kritikerroste, innspillingen “Den Norske Løve” på det globale plateselskapet Naxos. Interesserte kan lese mer om ensemblet på nettstedet www.dnbe.no.

Publisert:

Del: