– Rettferdigheten seiret, sier styreleder Ingrid Kindem i NOPA.

Illustrasjonsfoto, © Illustrasjonsfoto

Europaparlamentet stemte i dag over det nye europeiske opphavsdirektivet, som innebærer at Facebook og Google vil måtte betale for innholdet de har i sine tjenester. Direktivet vil kreve at de inngår en avtale med rettighetshaverne, på lik linje med tjenester som Spotify og Apple Music.

Direktivet ble vedtatt med 438 stemmer. 226 stemte mot og 39 var avholdende.

– Det er fantastisk for kunstnerne at vi kan vinne en kamp mot så store giganter. Rettferdigheten overfor kunstnerne seiret til slutt, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA i en pressemelding.

Styreleder Ingrid Kindem i NOPA, © Anne Valeur

Hard kamp
52 prosent av Facebooks inntekter kommer fra kunstnerisk og kreativt innhold, ifølge en rapport. Ifølge UK Music har Google har brukt 31 millioner euro på lobbyvirksomhet i den hensikt å motarbeide endringer i opphavsrettslovgivningen.

Les også: Facebook og Youtube må forholde seg til opphavsrett – og betale!

– Dette har jo vært David mot Goliat, spesielt når man ser ressursene våre motstandere har lagt ned i lobbyvirksomhet, sier Kindem i meldingen, og fortsetter:

– Våre motstandere påstår at dette er et angrep på ytringsfriheten, noe vi tenker er helt urimelig. Det er ingen som er så opptatte av ytringsfrihet som kunstnere. Dette er en seier for kunstnerisk mangfold, og betyr at det blir lettere for oss å leve av det vi skaper.

Direktiv også for Norge?
Direktivitet må gjennom forhandlinger mellom EU-kommisjonen og EU-landene før det blir endelig. Opphavsdirektivet skal i utgangspunktet også gjelde i Norge.

– Nå venter vi spent på oppfølgingen til våre politikere, som er pliktige til å følge opp verdigapet. Dette er en fantastisk utvikling for oss, avslutter Kindem meldingen.

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no. Pr i dag er NOPA, NKF, MFO og NMFF medlemmer i Foreningen Ballade.

Publisert:

Del: