Gjennom 20 år har Cikada fungert som ambassadør for samtidsmusikk i Norden. Lørdag feires jubileet med festkonsert og ikke minst en utstilling hvor viktige og mindre viktige ting fra Cikadas historie vises frem.

Cikada tutti (hoder) foto: Tom Sandberg

Ensemblet som i 2005 ble tildelt Nordisk Råds Musikkpris som eneste samtidsensemble noensinne, feirer sine 20 år i Kulturkirken Jacob, lørdag 14. november

Festforestillingen benyttes både til å se fremover og bakover i et 20-årig langt ensembleliv. Ufremføringen av ”Cities and Landscapes” av Eivind Buene (f. 1973) er blant elementer som peker frem, mens en utstilling og en film oppsummerer Cikadas 20-årige historie.

Utstillingen består av rekvisitter, samt viktige og mindre viktige ting fra Cikadas historie. Filmen inkluderer private klipp fra Cikadenes egne kameraer samt smakebiter fra profesjonelle dokumentarer fra NRKs arkiv.

Cikada ble stiftet i Oslo i 1989, og består av ni musikere og dets faste dirigent Christian Eggen. Ensemblet ble i 2005 tildelt Nordisk Råds Musikkpris, og Nordisk råds musikkomité begrunnet tildelingen slik: ”Cikada har med sitt målrettede og mangeårige arbeide blitt en meget betydningsfull ambassadeur for samtidsmusikk i Norden. Juryen legger vekt på ensemblets særpregede uttrykk, levende spillestil og nyskapende holdning til stilistisk mangfold. Cikadas kompromissløse satsing på kvalitet i alle ledd, har resultert i en organisasjon som evner å sette fokus på samtidsmusikkens sterke betydning for vår nordiske identitet.”

Innenfor Cikada-paraplyen opptrer musikerne gjerne i tre ulike konstellasjoner: Cikada Ensemble, Cikada Strykekvartett og Cikada Duo. Unikt er også hvordan de 10 musikerne, kun med to unntak, har holdt sammen i samtlige 20 år. Den danske musikkskribenten Anders Beyer har skrevet om hvordan han opplever denne ensemble-ånden som noe helt spesielt: ”Cikada er uttryk for noget ukontrollerbart, mærkeligheder sat på formel. Et sådant mærkværdigt ensemble kan man ikke indramme i et nydeligt portræt i glas og ramme.”
Cikadas unike arbeidsmetode

Ensemblet jobber aktivt med å initiere nyskapende prosjekter og repetoar og jobber tett med mange komponister. Selv om samtidsmusikken står i sentrum, arbeider ensemlet også på tvers av etablerte sjangre og kunstarter. Dette har blant annet før til samarbeid med ledende jazzmusikere og billedkunstnere som for eksempel Arild Andersen, Trygve Seim, Anette Peacock og Per Inge Bjørlo.

Festkonsert lørdag 14. november i Kulturkirken Jacob kl. 18.00
Verker Eivind Buene (urfremføring), Carola Bauckholt og Richard Barrett.

Dette i følge en pressemelding.

Publisert:

Del: