Kulturminister Trond Giske annonserte i fjor at en rockfestival skal komme inn under knutepunktordningen og dermed sikres fast plass på Statsbudsjettet fra 2007. Søknadsfristen går ut 1. mars, og avgjørelsen vil trolig bli offentliggjort før sommeren. I dag gikk by:Larm ut og annonserte sitt kandidatur. Ballade har snakket litt med de andre festivalene om dette utspillet.

Erlend Mogård-Larsen (Foto: Anders Martinsen, NRK.no)

Av Bjørn Hammershaug

I et intervju med Aftenposten i dag forteller by:Larms Erlend Mogård Larsen at de ønsker å komme inn under knutepunktordningen. Denne statlige garantien gir en fast post på statsbudsjettet og sikrer forutsigbare og langsiktige økonomiske driftsrammer.

by:Larm – et naturlig valg

Mogård Larsen er klar i sin tale på hvorfor by:Larm er det naturlige førstevalg:

— by:Larm er både en lokal, nasjonal og internasjonal festival på en gang, som i realiteten allerede har fungert som et knutepunkt i ti år. Vi er svaret på det kulturarrangementet som politikerne har etterlyst, sier han til Aftenposten.

Han sier her videre at by:Larm er en naturlig kandidat til å bli offisiell knutepunktfestival.

— by:Larm er den eneste festivalen i Norge i dag som er i stand til å få en hel by til å gå og se på ukjente artister. Vi fokuserer på morgendagens stjerner, istedenfor gårsdagens myter og legender.

Han mener også at det taler til deres fordel at festivalen også henvender seg bransjen:

— At femti prosent av programmet vårt består av seminarer og debatter, viser bare at vi er den kunnskapsbasen som Kulturdepartementet ønsker at en knutepunktfestival skal være.

— Slik jeg ser det har vi egentlig ingen reelle konkurrenter i kampen om å bli knutepunktfestival. Vårt arrangement oppfyller rett og slett kravene mye bedre enn alle de andre, er by:Larms konklusjon i følge Mogård Larsen.

Blant festivalene som har vært nevnt som de mest aktuelle kandidatene har Quartfestivalen gjerne blitt nevnt som en favoritt. Dette mener han ikke er et klokt valg:

— Årets Quartprogram, med Stjerten og sikkert en stor internasjonal avdanket artist på toppen av plakaten, sier litt om hvilken retning denne festivalen er i ferd med å gå. Skal man gi Quart knutepunktstatus, kan man spørre seg om en konsert med U2 på Valle Hovin burde få det samme. Og svaret på det bør være nei, sier by: Larm-sjefen i dagens utgave av Aftenposten.

Quart roser by:Larm, mener de selv er favoritter

Quartsjef Helge Josdal er opptatt av at bransjen nå ikke må gå i strupen på seg selv i forhold til denne ordningen.

— Sånn type støtte går gjerne til mer tradisjonell musikk, og ikke til pop/rock. Når det først skjer noe slikt er det viktig at bransjen nå ikke ødelegger for seg selv, sier han til Ballade.

Josdal gir by:Larm mye ros for sitt arbeid gjennom 10 år:

— by:Larm er noe hele bransjen er veldig glad i, og en viktig festival. Etter mitt skjønn er det først og fremst et bransjetreff, og det kvalifiserer ikke til knutepunktstatus slik jeg oppfatter det.

Når det gjelder Quarts eget kandidatur sier Josdal at de må regnes blant favorittene:

— At kulturministeren har signalisert at vi er blant favorittene er ikke tilfeldig. Vi har sørget for å gi unge mennesker unike festivalopplevelser gjennom 15 år – og det skal vi fortsette med. Vi er kanskje landets mest komplette festival, med alt fra lokale demoband til store headlinere, og tilbyr publikum store valgmuligheter på alle områder.

Mot publikum, ikke bransjen

Øyafestivalen har heller ikke søkt om knutepunktstatus, men det er noe de vil gjøre i løpet av februar. Søknaden er allerede utarbeidet, sier pressetalsmann Jonas Prangerød i Øyafestivalen. Han mener at Øya av mange grunner er meget aktuelle til å motta slik støtte:

— Vi har satset hardt blant annet på ny, norsk musikk og en kompetanseheving innen for eksempel miljø og sikkerhet. Dessuten er vi den festivalen i Norge som skaper mest internasjonal oppmerksomhet, sier han, og legger til:

— Vi er en festival som gir ferske norske artister mulighet til å opptre for flere tusen publikummere. I motsetning til by:Larm som er et bransjetreff retter Øya seg mot publikum, og vi er en festival som fokuserer på de gode publikumsopplevelsene.

Norwegian Wood – har ikke søkt

Om Norwegian Wood uttaler Mogård Larsen til Aftenposten at ”Å putte fem usignerte band på scenen, burde ikke være nok til å få knutepunktstatus”.

Festivalsjef Sten Randers Fredriksen i Norwegian Wood virker noe overrasket over utspillet:

— Vi er egentlig litt lei denne evinnelige debatten om festivalene, sier Sten Randers Fredriksen i Norwegian Wood.

— Men når det gjelder Norwegian Wood og knutepunkt så har vi ikke søkt en gang. Hvorfor vi trekkes frem i denne sammenhengen aner jeg ikke. Vi hadde et hyggelig møte med kulturministeren der dette ble tatt opp, men vi er ikke sikre på om vi egner oss som knutepunktfestival.

Fredriksen ser dessuten klare utfordringer med å motta en slik årlig støtte:

— En slik status er selvsagt et klapp på skulderen, men det innebærer også en del føringer, blant annet at en representant fra staten skal sitte i styret. Vi ser på knutepunktordningen som et spennende prosjekt, og noe vi vurderer internt, men slik vi fungerer i dag kan jeg ikke se at dette er aktuelt for oss.

— Det er et stykke unna vårt kjerneområde, for å si det slik, sier Randers Fredriksen til Ballade.

Publisert:

Del: