BY:LARM: På en pressekonferanse i dag kunne Erlend Mogård-Larsen i by:Larm-ledelsen fortelle at by:Larm blir i Oslo også neste år. Etter all sannsynlighet gjelder deg også for ytterligere to år. – Da tallene kom på plass og vi hadde møte med Oslo kan jeg si at jeg personlig aldri vært i et møte med så entusiastiske folk som disse to her, sa Mogård-Larsen med henvisning til byrådsleder Erling Lae og kulturbyråd Torger Ødegaard.

Erlend Mogård-Larsen (Foto: Carl Kristian Johansen)

Av Carl Kristian Johansen

— Vi skulle egentlig være i Stavanger i år. Vi hadde egentlig vedtatt å reise over og arrangere by:Larm i Kulturbyåret, men magefølelsen i organisasjonen var slik at vi ikke var helt sikre på om det var riktig å dra til en by som i utgangspunktet hadde så mange arrangementer.

— Vi snudde – tok et lynkjapt møte med Oslo kommune og Erling Lae – og i løpet av 14 dager ble det klart at by:Larm skulle dra til Oslo i stedet for Stavanger.

Overskudd i Oslo

Den avgjørelsen medførte et solid overskudd for by:Larm. Etter arrangementene i Stavanger 2005 og Tromsø 2006 satt man igjen med et underskudd på 700 000 kroner. Trondheim 2007 gav et lite overskudd.

De foreløpige tallene Mogård-Larsen la fram i dag viser et overskudd på over 1.5 millioner kroner.

— Det var et veldig, veldig bra arrangement i Oslo. Vi opplevde å ha en økning i delegater på 35 %, noe som styrker økonomien voldsomt.

Vinnerne

Administrasjonen, med Mogård-Larsen i spissen, har innstilt til styret om at by:Larm burde legges til Oslo til neste år, og i hele tre år frem i tid. Det gamle styret er positiv til forslaget og forslaget blir sendt videre til det nye styret i by:Larm. Det kom på plass rett før pressekonferansen, og skal konstitueres i august.

Mogård-Larsen ønsket byrådsleder Erling Lae og byråd for kultur Torger Ødegaard opp på podiet, og introduserte dem som “vinnerne”.

— Vi takker for seieren vi da, innledet Lae.

— Jeg tenkte dere ville bli en gang i Oslo, og så vandre videre. Desto gladere er jeg for at by:Larm nå har valgt å bli i Oslo kanskje enda lenger fram i tid.

— Dette er et veldig viktig arrangement for Oslo, og jeg tror det er veldig lurt for by:Larm for det er her bransjen er. Vi ser i tillegg at Oslo faktisk er i ferd med å utvikle seg til Nordens musikkby, kanskje Nord-Europas musikkby, sa Lae.

I budsjettprosessen for neste år har Ødegaard signalisert at han ønsker å videreføre den økonomiske støtten på mellom 1 og 2 millioner kroner til by:Larm. Det var noe han ikke la skjul på foran pressen.

— Da jeg fikk lov til å være med på åpningen i år sa jeg “velkommen hjem”. Kulturpolitikk i Norge handler ofte om lokaliseringspolitikk og distriktspolitikk, og jeg er veldig glad for at dere nå har landet i Oslo og har lyst til å være her framover. Jeg signaliserer så sterkt jeg kan at vi ønsker et samarbeid, også økonomisk, og vi at ønsker å videreføre det samarbeidet vi er inne i, sa Ødegaard.

Andre byer

Mogård-Larsen har vært i dialog med andre byer for kommende arrangement.

— Det vi har sagt er vi må få tallene fra i år på plass før vi kan avgjøre om det blir noe by:Larm eller ikke. Hadde vi gått med underskudd i år så tror jeg by:Larm hadde kommet til å dø, for å si det sånn.

— Da tallene kom på plass og vi hadde møte med Oslo kan si at jeg personlig aldri vært i et møte med så entusiastiske folk som disse to her – som virkelig brenner for musikkulturen.

Mogård-Larsen mener at på komme til en ny by hvert år krever enormt med ressurser fordi man må lage en festival på nytt hver gang.

— Det er en veldig liten kjerne som driver by:Larm og det sliter på administrasjonen,

— Nå kan vi fokusere på en ting. Og vi er ganske gode – når South by Southwest og Eurosonic kommer til by:Larm for å lære og for å bli inspirert. Da er vi langt framme, sa Mogård-Larsen.

Det er ikke bestemt når neste års by:Larm avvikles.

Publisert:

Del: