“Blårolinger” er et nytt initiativ på Blå i Oslo, der målet er å etablere en scene for musikkformidling som er tilrettelagt for barn. Første konsert fant sted 27. oktober med Lyriaka, og ble i følge initiativtager Andreas Gilhuus en stor suksess. – Det ble fullt hus med mer enn 160 betalende, og både foreldre og barn virket svært så fornøyde, forteller han. Denne søndagen er det gruppen Gumbo som skal underholde og engasjere store og små.

Blårollinger

— Konserten søndag 27. oktober med Lyriaka var en kjempesuksess. Det var en fornøyelse for oss på Blå å se barnevogner på rekke og rad utenfor og lokalet fylt opp av fornøyde barn og foreldre, forteller Gilhuus, som tok initiativ til den nye konsertserien etter noen år tidligere å ha hatt siviltjeneste i Fylkeskommunen.

— Der så jeg hvor godt slike forestillinger for barn kan fungere. I hovedstaden er folk tydeligvis ganske sulteforet på kulturtilbud for barn på søndager – det er tross alt begrenset hvor mange ganger man orker å gå lysløypa til Teknisk Museum. Nå tegner “Blårollinger” til å bli en såpass stor suksess at vi alt har bestemt oss for å sette opp minst fire forestillinger også etter jul.

Andreas Gilhuus, som faste Ballade-lesere kanskje vil kjenne fra såvel dBut Records som Spellemannskomitéen, forteller at “Blårollinger”, som er produsert av Akershus Fylkeskommenes kultursektor, også godt kan egne seg for de aller minste.

— Ofte blir barn brukt som påskudd til et program i forbindelse med en festival eller et festspill. Vi legger vekt på å lage en egen konsertserie som er produsert nettopp for barn, og engasjerer profesjonelle musikere med lang erfaring med å spille for barn – for eksempel gjennom Rikskonsertenes skolekonsertordning. Gjengen bak Blå blir også eldre og mer etablerte, og en del blårollinger har allerede poppa ut, så derfor føles det naturlig å etablere en scene for musikkformidling som er tilrettelagt for barn.

Søndag 10. november er det Gumbo som står for tur. Her møter foreldre og barn fire musikere som vil servere mange musikalske smakebiter fra den tradisjonelle New Orleans-retten gumbo (suppe med sjømat/kjøtt/grønnsaker blandet med mange sorter krydder). Oversatt til musikalske termer blir dette dermed en meny med alt fra tradjazz og dixieland-musikk til soul og funk. Gumboi består av Kåre Nymark jr., Even Skatrud Andersen, David Gald og Kenneth Ekornes, og det vil ellers bli servert både vafler, kakao, kaffe og kake – samt et eget heksebrygg kalt Blårolling-drikk.

Dørene åpner klokken 12 søndag formiddag. Konserten med Gumbo starter så en time senere, og det blir naturligvis anledning for barna å delta på enkelte partier av forestillingen.

Før jul presenterer “Blårollinger” også følgende konserter:

*
Søndag 24. november: Musikkmakeriet

To musikere som både bor og arbeider sammen i “Musikkmakeriet”. Ved å følge musikerne en hel dag – fra frokost til kvelds-(konsert) – får vi oppleve hvordan musikken blir til på verkstedet. Dette blir en konsert fylt med mange musikalske stiler, rare hjemmelagde instrumenter, overraskende påfunn og mye moro.

Med: Henning Johnsen og Dag Arild Espeseth

* Søndag 8. desember: Eldbjørg Raknes – “Det bor en gammel baker…”
Eldbjørgs nye sanger til Inger Hagerups barnerim. “Kvelden lister seg på tå” vant Årets Barnesangkonkurranse 1995. CDen kom i 1999 og ble nominert til Spellemannprisen. Undring og lek er stikkord for denne musikalske ferden.

Med: Eldbjørg Raknes, Ståle Storløkken, Tone Åse

Det er kr. 40 i entré på alle arrangementer.

Publisert:

Del: