Osloklubben Blå er i aprilutgaven av det velrenomerte amerikanske musikkmagasinet Downbeat kåret til en av verdens hundre beste jazzklubber. Blå er den eneste klubben i Norge som har fått denne æren, og er dermed havnet i celebert selskap med bl.a. Ronnie Scott’s i London og New Yorks Blue Note, The Knitting Factory og Village Vanguard. Denne uken byr Blå bl.a. på to konserter i regi av plateselskapet SOFA, samt et sjeldent møte mellom norsk black metal og støy-scenen.

Ivar Grydeland, Ingar Zach

I aprilnummeret av Down Beat presenteres verdens 100 beste jazzklubber, hvor Blå ved Akerselva i Oslo er kommet med som en av tre skandinaviske klubber, på en liste som ikke overraskende domineres av nordamerikanske aktører. Hele 58 av klubbene på Downbeats liste ligger i USA, mens i alt 29 europeiske klubber er funnet verdige til en innlemmelse i oversikten. Andre skandinaviske navn på listen er Copenhagen Jazz House og Fasching i Stockholm.

Denne uken har Blå som vanlig et spennende og variert program, der Ballade velger å stoppe litt ekstra opp ved de to forestillingene i regi av det norske improvisasjonsselskapet SOFA, som nylig fikk stor oppmerksomhet i det britiske tidsskriftet The Wire. I kveld, torsdag 4. april, presenterer de en helaften på Blå med de tyske musikerne Andrea Neumann (pianoramme) og Annette Krebs (gitar), samt SOFA-grunnleggere Ivar Grydeland (gitar) og Ingar Zach (slagverk). sammen med Karl Seglem ble de to norske musikerne karakterisert som “the chairmen of Oslo’s new wave of sensuous Improv”, og har ellers i nyere tid turnert i Tyskland, Sveits, Østerrike og Slovenia med støtte fra Utenriksdepartementet og Norsk Jazzforum. Zach og Grydeland driver også norges eneste store improvisasjonsensemble No Spaghetti Edition (NSE), som gjorde en etter sigende uforglemmelig konsert på Blå 2. mars med britene Phil Minton og Pat Thomas. Denne gangen har de forent seg med to tyske kvinner – gitarist Anette Krebs og Andrea Neumann på pianoramme, som de skal nære en gjensidig beundring for.

Også lørdag 6. april er Ingar Zach i aksjon på Blå, denne gang med det norsk-svenske prosjektet Tri-Dim med Håkon Kornstad (saxofon), David Stackenäs (gitar) og Ingar Zach (slagverk). TriDim har turnert i England, USA, Polen og Tyskland, og har spilt på Kongsberg Jazzfestival og Molde International Jazzfestival. I løpet av 2002 kommer de med sin neste utgivelse med blant andre bassisten Barry Guy og remikser av Jim O’Rourke, som blant er assosiert medlem i Sonic Youth og også har vært med i Gastr del Sol. Rett etter konserten på Blå denne lørdagsformiddagen, der konserten begyner klokken 14, drar TriDim for øvrig på turne i Spania. Under dette “Fritt Fall”-arrangementet opptrer også Ketil Gutvik og Paal Nilssen-Love på gitar og trommer.

SOFA-selskapet gir 19. april dessuten ut en meget interessant ny CD, som Ballade har fått gleden av å tyvlytte på. Det dreier seg om “16 Pieces for Organ” av og med Nils Henrik Asheim, der komponisten og musikeren presenterer seksten heftige orgelimrovisasjoner. Dette er for øvrig en utgivelse som Ballade naturligvis vil komme tilbake til.

Alt i morgen bringer vi for øvrig nok en Blå-relatert artikkel. Det dreier seg om fredagens .NO-arrangement, som bringer sammen en svært interessant konstellasjon av musikere: Den engelske støyartisten Russell Haswell (som bl.a. har samarbeidet med artister som Aphex Twin, Autechre og Merzbow), samt Lasse Marhaug og den tidligere Mayhem-trommeslageren Manheim. Dette blir med andre ord et sjeldent møte mellom black metal- og støyscenen, og som sådan nok et godt eksemple på Blås grenseoverskridende musikkprofil.

Publisert:

Del: