Bergen Filharmoniske Orkester tar i kveld “Bergensbølgen” sammen med populære artister som Ephemera, Ugress og Sgt. Petter, i en samarbeidsprosjekt som kommer til uttrykk i et 75 minutters verk, sydd sammen av dirigent Håkon Bergen og arrangørene Atle Halstensen og Sjur Hjeltnes. Musikken spenner fra country, via elektronika, til et moderne samtidsuttrykk, lover BFOs direktør Lorenz Reitan, som omtaler BFO som “Norges eldste liveband”.

Ephemera, Christine

— Bergensbølgen er blitt et begrep innen populærmusikken med Røyksopp som en av de mest profilerte gruppene. Nå tar også erværdige Bergen Filharmoniske Orkester Bergensbølgen, uttaler Lorenz Reitan i en pressemelding.

I en konsert særlig myntet på studentene i byen, har orkesteret engasjert tre av de aktuelle gruppene: Ephemera, Ugress og Sgt.Petter til samspill. Det hele er sydd sammen til et 75 minutters “verk” av arrangørene Atle Halstensen og Sjur Hjeltnes, med Håkon Bergen som musikalsk koordinator og dirigent. Spennvidden går fra country og elektronica til et moderne samtidsuttrykk.

— Dette er noe langt mer enn en konsert hvor orkesteret er backinggruppe for de øvrige artistene, sier Reitan.

— Som “crossover”-prosjekt er det meget ambisiøst, og i helheten inngår også Alexandria-fanfaren samt annen musikk av Håkon Berge, og flere spesialkomponerte stykker av Atle Halstensen. Dessuten stykket “Garbage Sun” av Jan Erik Mikalsen, skrevet til De Unges Konsert i BFO i vår.

Konserten arrangeres i samarbeid med Utdanning i Bergen, som er en paraplyorganisasjon for høgskolene og universitet i Bergen. BFO har de siste årene laget flere spesialkonserter for studentene, og som spin-off effekt har orkesteret fått opp prosenten av studenter på sesongens øvrige konserter, forteller BFO. I fjor var det Ylvis som var gjennomgangsfigurer under studentkonserten, denne gang altså representanter for Bergensbølgen. Av de medvirkende er det særlig Ephemera som har markert seg sterkt. Tidligere i år vant de både Spellemannspris, Alarmpris og hele Norges hjerter med sangen “Girls keep secrets”, som også blir å høre med BFO.

Bergensbølgen som begrep ble skapt av media for å beskrive det ras av gode artister og band innen populærmusikken som samlet har satt Bergen i fokus, nasjonalt og internasjonalt. Å nevne et musikkmiljø som er så variert i uttrykk og innhold med ett felles begrep er kanskje tvilsomt, men faktum er i hvert fall at Bergen de siste årene har fostret eller vært grobunn for noen av de ypperste artistene innen populærmusikken i Norge.

Foruten kveldens artister, kan man nevne eksempler som Sondre Lerche, Nathalie Nordnes, Kings of Convenience, Ralph Myerz, Julian Berntzen, Røyksopp, Kaizers Orchestra, Karin Park, Furia, Datarock, Magnet, Popium og Bjørn Torske.

Langt fra alle disse artistene er for bergensere å regne. Mange er kommet som studenter til Bergen, flere vel vitende om byens mangfoldige og kreative musikkliv. Bransjen selv fremholder også selve Universitetet i Bergen som viktig for tilflytting og tilfang av nytt musikalsk blod.

— Et så dominerende kraftsenter for kunsterneriske uttrykk forteller at det bak og rundt artistene finnes et solid apparat av produsenter, impresarioer, arrangører og gode studiofasiliteter. Mange har i en årrekke arbeidet målbevisst med nye talenter, her kan nevnes Michael Telle, Yngve Sætre og HP Gundersen. Bergenske utesteders satsing på live musikk og underholdning har gitt unge talenter sjansen – Bergen er en av de ytterst få byene i Norge som byr på levende musikk hver dag hele uken. Da er det vel og lov å minne om Bergens eldste “liveband”, Bergen Filharmoniske Orkester, som nå går inn i sin 239. sesong – med unplugged konserter fra hele musikkhistorien på torsdager og fredager, avslutter Reitan.

Publisert:

Del: