På oppfordring av den internasjonalt kjente Rascher Saxophone Quartet har Oslo Filharmoniske Orkester bestilt en konsert for fire saxofoner og orkester av Olav Anton Thommessen, som skal urfremføres høsten 2004.

En bestilling fra Rascher Saxophone Quartet må anses som en både smigrende og lønnsom affære for en komponist. Kvartetten er svært aktive i å bestille verker av komponister verden rundt, og er minst like aktive når det gjelder å fremføre resultatene. Denne uke besøker Rascher Saxophone Quartet Trondheim Symfoniorkester, hvor de fremfører en tidligere bestilling, Philip Glass’ konsert for saxofonkvartett og orkester, for noen-og-tjuende gang. En slik fremføringshyppighet på et samtidsmusikkverk er langt fra vanlig.

Rascher Saxophone Quartet har siden opprettelsen i 1969 hatt en utstrakt konsertvirksomhet i USAs og Europas største konserthaller, festivaler og orkestre. De er av Wiener Zeitung utropt som ”De ukronene saksofonkongene.”

Navnet har de hentet fra Sigurd Rascher, en pionér innen klassisk saksofonspill, som var svært aktiv til å få komponister til å skrive for instrumentet. I denne ånd har Rascher Saxophone Quartet bestilt over 250 verk, mange av dem av noen av vår tids mest kjente komponister: Luciano Berio, Philip Glass, Sofia Gubaidulina, Ton de Leeuw og Iannis Xenakis for å nevne noen.

Kvartetten har også bestilt flere verker fra nordiske land, bl.a. av den norske komponisten Ketil Hvoslef. Et av kvartettens medlemmer, Bruce Weinberger, uttrykker spesiell glede over å få samarbeide med Olav Anton Thommessen, som han husker ham som en engasjert medstudent ved Indiana University på 1960-tallet. Han har lenge stått høyt på kvartettens ønskeliste.

Publisert:

Del: