I august lanserer solobassist i Oslo-filharmonien, Dan Styffe, sin tredje soloplate. ”Bass Trip” inneholder flunkende nytt repertoar for kontrabass.

Dan Styffe

På den nye platen presenteres resultater av tilfanget av musikk som har blitt til som følge av Dan Styffes aktive og suksessfulle solo-karriere.

Blant annet får man høre fire bestillingsverk, som alle griper fatt i forskjellige aspekter ved kontrabassen. Lars Petter Hagens ”Hymn” er beskrevet som ”en lydarslått for kontrabass, ikke-eksisterende folkemusikk for en enorm, fiktiv hardingfele”. Henrik Hellstenius’ ”Ombra della sera” – ”Aftenskyggen” – er en duo for bass og slagverk. Jon Øivind Ness finner frem til primale klanger i bass og bratsj i ”Gust”, et stykke med mørke undertoner.

Det blir også kjente klassikere i ny form – som Arvo Pärts legendariske ”Spiegel im Spiegel”. Verket er kjent i mange versjoner, men ingen har tidligere framført det på kontrabass. I tillegg foreligger et av de mest hyppigst fremførte verkene for kontrabass i dag; Teppo Hauta-Ahos solostykke ”Kadenza”.

Musikere og konserter

Utgivelsens tittelspor av den latviske komponisten og bassisten Peteris Vasks, avsluttes med en vemodig vals for kontrabass og stemme. Melodien kan plystres eller synges av bassisten, men er i dette tilfellet utført av Susanna Wallumrød, kjent fra Susanna And The Magical Orchestra.

Dan Styffe samarbeider for øvrig med et knippe andre norske musikere: Gonzalo Moreno (piano), Øystein Birkeland (cello), Catherine Bullock (bratsj) og Hans Kristian Kjos Sørensen (slagverk).

I høst gir Styffe en rekke konserter og masterclasses i Paris, Leipzig, Trieste og Wroclaw, og under Ultimafestivalen urfremfører han en ny kontrabasskonsert skrevet spesielt for ham.

Det er Simax som melder dette.

Publisert:

Del: