JAZZKANON: I dag presenteres plasseringene 6-10 i Ballades kanon over norske jazzalbum. Med ett unntak befinner albumene i denne bolken seg innenfor et tidsspenn på syv år. Et av disse er skapt av en musiker som blir betraktet som en stilskaper med stort internasjonalt ry, som er åpen for improvisasjonsmusikk fra hele verden, en musikalsk personlighet som har oppnådd vid anerkjennelse også utenfor jazzkretsene, og som markerer noe særegent i den internasjonale jazzhistorien.

10: Jøkleba! – Balke Jørgensen KleiveJøkleba 1992

Jøkleba! – Balke Jørgensen Kleive
Innspilling: 1992
Plateselskap: CD – Norsk Plateproduksjon IDCD 32

Jon Balke – keyboards, perkusjon, vokal
Per Jørgensen – gitar, perkusjon, trompet, vokal
Audun Kleive – trommer, keyboards, perkusjon, vokal

Trioen ble grunnlagt i 1990, for å utforske mulighetene som ligger i fri improvisasjon. Trioen dykket samtidig inn i mange stilarter og former, med et overordnet mål om finne fram til kjernen i inspirasjonen, intensiteten eller kommunikasjonen innad i bandet. Jøkleba har tre album bak seg. I tillegg til denne kommer debuten On and On (Odin Records) fra 1991 og Jøkleba Live! (Curling Legs) Jøkleba er pr. dags dato i hvilemodus, men medlemmene er aktive i andre prosjekter.

9: How Long Has This Been Going OnBjarne NeremBjarne Nerem: How Long Has This Been Going On 1971

How Long Has This Been Going On – Bjarne Nerem
Innspilling: 1971
Plateselskap: LP – Odeon 062 34320/CD – Gemini CD 72

Bjarne Nerem – tenorsaksofon
Lars Arvinder – fiolin
Sten Carlberg – gitar
Anders Dahl – fiolin
Olle Gustafsson – cello
Rolf Larsson – piano
Rune Larsson – gitar
Sture Nordin – bass
Lars Sjösten – piano
Rolf Svensson – trommer
Harry Teike – fiolin
Kjell Öhman – orgel

Tenorsaksofonisten Bjarne Nerem (1923 – 1991), født og oppvokst i Oslo, tilbrakte en stor del av sin karriere i Sverige. Der spilte han i flere store orkestre, og deltok på plateinnspillinger med blant andre Arne Domnérus, Quincy Jones, Stan Getz, Jan Johansson og Monica Zetterlund. Dette albumet var hans første egne LP, og markerte også slutten på oppholdet i Sverige. Han mottok Spellemannprisen for Everything Happens To Me (1976). Nerem gav ut flere album før han døde i 1991, og mottok også Buddy-prisen i 1980.

8: Winter Poem – Radka ToneffRadka Toneff: Winter Poem 1977

Winter Poem – Radka Toneff
Innspilt: 1977
Plateselskap: LP – Zarepta – Sonet 1439/CD – Verve 843 412-2

Radka Toneff – vokal
Arild Solum – fiolin
Per Stenseth – fiolin
Anne-Britt Sævig – cello
Eivind Ådland – fiolin
Alf Årdal – fiolin
Arild Andersen – bass
Jon Christensen – trimmer
Tora Dugstad – fiolin
Jon Eberson – gitar
Øyvind Ekorness – cello
Jørn Halbakken – fiolin
Tove Halbakken – fiolin
Lars Jansson – piano
Johan-Otto Johnasen – fiolin
Juliana Kjartansdottir – fiolin
Renata Molinari – fiolin
Knut Riisnæs – arranger, tenorsaksofon

Sanger og vokalist Radka Toneff (1952 – 1982), datter av den bulgarske folkesangeren Toni Toneff, ble født i Oslo, og kom inn i musikkmiljøet rundt Club 7 på slutten av 1960-tallet. Dette var hennes første album og ble spilt inn i en periode da hun hadde en egen aktiv kvintett. Toneff var blant annet med på Ketil Bjørnstads album Leve Patagonia! i 1978, og hun ble kåret til årets Spellemann i 1977. Toneff fikk Buddy-prisen post-humt i 1982.

7: Witchi-Tai-To – Jan Garbarek Bobo Stenson QuartetJan Garbarek / Bobo Stenson Quartet: Witchi-Tai-To 1973

Witchi-Tai-To – Jan Garbarek Bobo Stenson Quartet
Innspilling: 1973
Plateselskap: ECM Records 1041

Jan Garbarek – sopransaksofon, tenorsaksofon
Bobo Stenson – piano
Palle Danielsson – bass
Jon Christensen – trommer

”En av Norges fremste musikere, en stilskaper med stort internasjonalt ry, en musikalsk personlighet som har oppnådd vid anerkjennelse også utenfor jazzkretsene” står det om Jan Garbarek (f. 1947) i Norsk Jazzarkivs biografi. Denne sammensetningen, som regnes som Garbareks andre kvartett, holdt sammen fra 1973 til 1977, og spilte i tillegg inn albumene Dansere (1975) og Ingentings Bjeller med Jan Erik Vold (1977). Det sies om dette albumet at det markerer en dreining fra Garbareks frijazzperiode, med elementer fra rock, i retning av en akustisk modal periode med klangidealer fra klassisk musikk og folkemusikk.

6: Plastic Sun – Svein Finnerud TrioSvein Finnerud Trio: Plastic Sun 1970

Plastic Sun – Svein Finnerud Trio
Innspilling: 1970
Plateselskap: LP – Sonet SLP 1406/CD – Odin NJCD 4054-2

Svein Finnerud – piano
Espen Rud – trommer
Bjørnar Andresen – bass

Pianisten Svein Finnerud (1945 – 2000) var også maler og grafiker, og er innkjøpt av Nasjonalgalleriet. Denne frijazztrioen, etablert i 1967, gav i tillegg ut albumene S.F. Trio i 1969 og Thoughts i 1974. Trioen ble oppløst samme år. Albumet Travel Pillow kom på 90-tallet med Svein Christiansen på trommer. Denne trioen var kjent for sitt eksperimentelle uttrykk som inkluderte andre kunstarter, og var med på innspillingen Multimal med billdekunstner og dikter Trond Botnen i 1971. Trioen var nært forbundet med det tverrkunstneriske miljøet på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.

Utvidete biografier finnes på Jazzbasen.no.

Publisert:

Del: