Operasjef Bjørn Simensen og ballettsjef Espen Giljane la i dag fram det aller første sesongprogrammet for operaen i Bjørvika.

Titus, Den Norske Opera 08/09 (Foto: Erik Berg, Copyright: Den Norske Opera)

Den Norske Operas og Nasjonalballettens premieresesong i nytt bygg vil strekke seg fra 12. april 2008 til 20. juni 2009. Publikum vil i denne perioden kunne få med seg 29 produksjoner, 12 premierer og ni urpremierer.

— Dette er en stor dag i Den Norske Operas og Nasjonalballettens historie. Nå kan vi endelig vise vårt norske og internasjonale publikum hva de kan vente seg av det kunstneriske programmet i et av verdens mest spektakulære operahus, sier operasjef Bjørn Simensen.

Den Norske Opera legger vekt på at de ivaretar både tradisjon og fornyelse med premiereprogrammet i Bjørvika. Åpningsoperaene vil være verdens nyeste og verdens eldste opera. Jorden rundt på 80 dager av Gisle Kverndokk og Øystein Wiik i hovedsalen. Claudio Monteverdis 401 år gamle Orfeo på Scene 2. Publikum får gjensyn med kjenninger som Wagner, Mozart, Verdi, Strauss – og kan oppleve nye verk fra norske samtidskomponister som blant annet Kverndokk, Cecilie Ore og Georg Friedrich Haas.

Store, internasjonale stjerner – og norske stjerner

Sangere som Cecilia Bartoli, Bryn Terfel, Anja Harteros, Eva Marton, Caroline Whisnant og Peter Mattei vil synge på operaens scener, sammen med Den Norske Operas ensemble bestående av 16 solister og norske gjester.

Operahuset skal ikke bare være et operahus

Åpningssesongen 08/09 har også et spenstig orkestertilbud i verdensklasse. Operaen ønsker velkommen til Berlin-filharmonikerne og Sir Simon Rattle 8. mai. Til dirigentlegenden Zubin Mehta som leder Den Norske Operas orkester både i oppsetninger av Don Carlo og i en egen konsert med Mahlers 2. symfoni på programmet. Orkesteret får også dirigentstørrelser som Neeme Järvi og Jeffrey Tate på besøk. Den walisiske bass-barytonen Bryn Terfel synger også med orkestret på egen konsert. I tillegg kommer Daniel Barenboim og hans East-Western Divan Orchestra og ensemblet Les Arts Florissants.

Det blir også jevnlige besøk fra andre musikerkolleger i åpningssesongen. Kringkastingsorkestret, Oslo Kammermusikk Festival, Oslo-Filharmonien, Dissimilis og Bollywood er blant gjestene. Se også opp for rockens inntog på Operaen!

Hele huset i bruk

Med Nasjonalballettens åpningsforestilling på hovedscenen tas hele huset i bruk. A Night of Dance with Jirí Kylián (arbeidstittel) tar publikum med på en rundreise i operaens mange rom, under og bak scenen. Kvelden fortsetter med fem verk av Jíri Kylián, alle nye for det norske publikummet. Kylián er i likhet med William Forsythe og Lightfoot & León blant verdens fremste koreografer. Forsythe har Norgespremiere på sin ballett Limbs Theorem 1. november 2008 – mens koreografduoen Paul Lightfoot og Sol León kommer tilbake med sin store publikumssuksess 4 x Lightfoot & Leon i februar 2009. Denne gangen med en frisk vri på avslutningen med balletten SH-boom.

Scene 2 åpnes med en ballett av den norske, anerkjente koreografen Ingun Bjørnsgaard, til nykomponert musikk av Henrik Hellsteinius og Rolf Wallin. Med denne oppsetningen etablerer vi Scene 2 som en viktig arena for norsk og internasjonal samtidsdans. Her vil Carte Blanche komme med to gjestespill, det første i oktober 2008. Det vil også vises oppsetninger med nyskapt koreografi av Jorma Elo, Marco Goecke og Kaloyan Boyadjiev.

Nasjonalballetten vil også ivareta det klassiske repertoaret, med oppsetninger som Nøtteknekkeren, Tornerose og Svanesjøen på Hovedscenen. 21. mars 2009 presenterer vi også en nypremiere på Rudolf Nurejevs klassiker Don Quixote. Flere av disse helaftens ballettene vil med overflyttingen til Bjørvika komme i en nytrimmet versjon.

Allsidighet

— Åpningsprogrammet viser Nasjonaleballlettens allsidighet innenfor det klassiske og moderne repertoaret. Vi er et kompani med blikket rettet mot fremtiden, men har også en forankring i den klassiske tradisjonen. Vi bygger videre på det gode samarbeidet med ledende samtidskoreografer og har spesielt fokus på utviklingen av norsk koreografi, sier ballettsjef Espen Giljane.

Den Norske Opera og Nasjonalballetten skifter navn til Den Norske Opera & Ballett 1. januar 2008. Forandringene i vår virksomhet er ikke bare i navnet. Med innflyttingen til nytt hus vil vi få en dobling i både antall produksjoner og i antall publikumsplasser. Vi vil vise kunst av høy, internasjonal klasse i tre saler. Hovedsalen med 1369 publikumsplasser, Scene 2 med 400 og Prøvesal 1 med plass til 200 publikummere.

Det er Den Norske Opera som melder dette i dag.

Publisert:

Del: