SOS-Rasisme feirer at det er 10 år siden apartheid ble avskaffet i Sør-Afrika med det mest sammensatte “17. mai for alle”-programmet noensinne – også i år uten kommunal støtte, virker det som. De som skal spille i Kubaparken 17. mai er Bruvoll/Halvorsen med Majorstuen, Groan Alone, Hanne Hukkelberg, La Descarga, Jmyhaze Beatbox (S), Orango, Gisli og sør-afrikanske Tumi and the Volume. – Vi er spesielt stolte over å ha fått et sør-afrikansk band i anledning 10 års jubileumet for at apartheid ble opphevet. Dessuten bidrar de profilerte folkemusikknavnene Bruvoll/Halvorsen og Majorstuen til å øke spennvidden, sier informasjonsansvarlig Kristian Ulyses Andaur til Ballade.

Home Groan (Foto: Bjørn Melbye)

Av Tormod Halleraker

“17. mai for alle” er landets største antirasistiske kulturarrangement og et av hovedstadens større utendørs kulturarrangement. SOS Rasisme sitt fylkeslag i Oslo/Akershus har dratt i gang “17. mai for alle” i hele 21 år, de siste 11 årene har arrangementet funnet sted i Kubaparken på Grünerløkka i Oslo.

De store kommersielle artistene er ikke på plakaten i år. Har det vært vanskeligere å få disse til å stille opp gratis på et slikt arrangement?

— Det har nok vært noe tyngre enn tidligere, mange er skeptiske til å love seg bort flere uker før 17. mai. Derfor har vi satset på en bred profil med høy kvalitet. I fjor var det opp mot 15.000 mennesker i Kubaparken, men i overkant av 10.000 er nok hvis man skal klare skape en trivelig stemning, mener Ulyses Andaur.

Heller ikke i år later “17. Mai for alle” til å få noen kommunale støttekroner.

— Vi søkte om støtte for noen måneder siden, godt innenfor fristen på halvannen måned som Oslo Kommune hadde satt, men vi har enda ikke hørt noe fra dem, forteller Ulyses Andaur, som synes kommunens prioriteringer er rare.

— Jeg mener det er feil at vi ikke skal få noe hjelp. “17. mai for alle” er norges største flerkulturelle arrangement, der alle artistene spiller gratis for å støtte SOS Rasismes flerkulturelle arbeid. Feiringen er åpen for alle, og med den artistlisten vi kan skilte med har vi også et bredt nedslagsfelt. Slik jeg ser det samler vi så mye at Oslo kommune bør ha interesse av å bidra med noe, sier en skeptisk Ulyses Andaur:

— Vi har ikke mottatt noe fra kommunen tidligere, så forhåpningene våre er ikke veldig store – men vi håper selvfølgelig.

Artistene som spiller i år har bakgrunn fra salsa, folkemusikk, rock, pop, hip hop og jazz.

Bruvoll/Halvorsen og Majorstuen åpner festivalen kl 1500. Musikken deres er hentet fra den rike vokale folkemusikktradisjonen, og bearbeidet av de to musikerne slik at den havner i grenselandet mellom singer/songwriter tradisjonen og vår eldste folkemusikktradisjon. Majorstuen spiller sammen med dem på noen låter, i tillegg til å opptre på egenhånd.

Mange kjenner Groan Alone, a.k.a. Martin Hagfors, fra band som Home Groan og HGH (sammen med Motorpsycho-trommis Haakon Gebhardt). Groan Alone er Martin Hagfors’ soloprosjekt. Skranglete og akustisk i grenselandet mellom folk og country, mener mange.

Hanne Hukkelberg spiller skakk og drømmende pop med jazzfeeling og småstein i maskineriet. Hennes vare melodier akkompagneres av for eksempel pøsende høstregn, banjo, klirrende vinglass, sykkelskrall, oppvaskkost mot tom blikkboks, trekkspill, knasende lyder fra en casio – og kanskje en liten wurlitzer.

ILa Descarga spiller salsa, og frontes av Sverre Indris Joner, som mange sikkert husker fra fjorårets “17. mai for alle” – den gang med bandet Salsumba.

Jmyhaze Beatbox har tatt turen fra vårt naboland i øst. De startet med rock i 1998, utviklet seg via reggae og endte opp i sin egen sammensmelting av disco/pop/regeggae/synth. Bandet er kjent for sine energiske konserter, og albumet “Synthesizer King” høstet meget gode anmeldelser i fjor.

Tumi and the Volume spiller hip hop, men i motsetning til de fleste innen denne sjangeren har de ingen DJ, bandet bruker kun “autentiske” instrumenter. Musikken har et funky lydbilde, men inneholder også elementer fra reggae, rock og dub.

Orango er rett og slett klassisk rock. Dagsavisen skrev dette om debutalbumet “Villa Exile”:

“Med en nonchalant lekenhet klarer bandet å sparke liv i låtene. Man kan kritisere dem for å ha grodd fast i fortiden, men musikken virker langt fra utdatert av den grunn. Mange retroband prøver for hardt, enten å leve opp til idealene eller å distansere seg fra dem. Orango gir faen og konsentrerer seg om å ha det gøy.”

Gisli er en islending som emigrerte til Norge for 10 år siden, og er allerede utpekt som en av årets mest lovende artister i norsk og internasjonal presse. Omtaler som dette er nok hyggelig:

“Gisli lager låter som de fleste andre bare kan misunne ham”, “The man is a genius”, “Her lukter det stjernemateriale lang vei”.

På “17. mai for alle” vil det også være et eget barneprogram for de aller minste. Et avgrenset område for småbarnsfamilier med festlige aktiviteter og lekeapparater vil holde åpent fra klokken 13 til 17. Området vil ha god barnevogntilgang og er beregnet på barn fra 0 til 5 år. Dermed blir det anledning for både barn og småbarnsforeldre å nyte musikken i Kubaparken.

Publisert:

Del: