Førstkommende søndag starter Vinterspillene på Lillehammer, som blant årets kunstneriske innslag tilbyr en spirituals-aften med Kristin Asbjørnsen, utendørsforestillingen “Senzo-Kenyo” med Arve Henriksen og Jon Balke ved historiske Bjerke Gård, samt den etter hvert tradisjonsrike Frozen Waterfall-konserten – denne gang i regi av Anneli Drecker.

Arve Henriksen med istrompeter (Vinterspillene 2002)

Vinterspillene på Lillehammer ble etablert i 1991, og bruker naturen omkring som kilde til kunstnerisk inspirasjon. Festivalen skal etter eget utsagn styrke livskvaliteten og engasjementet i lokalsamfunnet hos byens innbyggere gjennom et spennende og allsidig kulturtilbud, og samtidig medvirke til å profilere Vinterbyen Lillehammer.

Blant de kunstneriske hovedmålssettingene er å bruke vinter, sne, is og kulde som kreatitivt incitament for skapende kunstnere innen norden. Et sentralt ledd i dette er den årlige konsertserien The Frozen Waterfall Concerts i Bredesøylen i Mesnaelva, som omtales som “et kunstnerisk fyrtårn” innenfor festivalen. Den første utgaven av prosjektet var et bestillingsverk til Gaute Solås og Liv Andra Mosdøl, henholdsvis komposisjon/utøver og billedlegging /projeksjoner. I 1999 ble konsertene et fellesnordisk prosjekt med bl.a. støtte fra Nordisk Kulturfond. Her fant man kunstnere/musikere fra Norge (Biosphere), England (Jony Easterby) Grønland (Nukaka) og Danmark (Spangs-Meedom Inc).

I 2000 kunne publikum oppleve Terje Isungsets rytmiske univers, sammen med Palle Mikkelborg fra Danmark, Lena Willemark fra Sverige, Reijo Kela fra Finland, barn og unge fra Lillehammer Ballettskole. I 2001 var det Krøyt som fikk æren av å holde denne hovedkonserten, og i fjor gikk stafettpinnen videre til Sondre Bratland, sammen med utøvere fra Lillehammer Amatørteater. Konsertserien har fått oppmerksomhet i nordiske tidskrifter og aviser, samt tysk radio og Dansk TV 2.

Men Frozen Waterfall-seansen er langt fra den eneste utendørskonserten under årets Vinterspill. På historiske Bjerke Gård blir det en utendørsopptreden kalt “Senzo Kuyo”. Bakgrunnen for denne konserten er som følger:

Arve Henriksen kontaktet i høst Jon Balke for å designe en konsert for seg selv og et sett av Gamelan-instrumenter som den Indonesiske ambassaden velvillig har lånt ut. Dette prosjektet passet som hånd i hanske med utviklingen av Balkes perkusjons-ensemble Batagraf, hvori inngår Helge Andreas Norbakken, Kenneth Ekornes og Harald Skullerud.

Konserten bygges inn i en snø-scenografi skapt av kunstnergruppa MINUS. Tittelen “Senzo Kuyo”, som er hentet fra forfedre-dyrknings-ritualer, henspiller på andre kulturers evne til å holde oppe bevisstheten om de som har levd før oss, og dermed, i overført betydning , deres evne til å vedlikeholde den kollektive hukommelse.

— Dette oppleves som en viktig problemstilling i vår kultur idag hvor den fragmenterte informasjonsstrømmen svekker vår evne til å bruke erfaringer som grunnlag for våre valg, heter det i en meddelelse Ballade har mottatt fra Jon Balke selv.

Årets Frozen Waterfall-artist er Anneli Drecker, som bør godt kjent for de fleste fra Bel Canto, egne soloprosjekter og i det siste også utstrakt samarbeid med a-Ha. I fjor høst var hun også med på den offisielle åpningen av biblioteket i Alexandria, der også BIT 20 Esnemble og joikeren Lawry Somby spilte en sentral rolle. Blant andre potensielle høydepunkt under årets Vinterspill plukker Ballade i farten frem den musikk-liturgiske forestillingen “Brother Will You Pray For Me” med Kristin Asbjørnsen i Nordre Ål Kirke, der Krøyt- og Dadafon-vokalisten har med seg Jostein Ansnes (akustisk gitar, vokal), Sondre Meisfjord (bass, vokal) og Ingar Zach (stortromme og perkusjon), i tillegg til at Dadafon skal ha konsert på Kulturhuset Banken samme kveld, mens det ellers blir bl.a. fokus på Sparre-Olsen og opptreden med Ytre Suløen med Earle Hyman.

Komplett program med tider finner du her.

Publisert:

Del: